ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο συχνά υποτροπιάζει η COVID-19;

29 Αυγούστου 2022, 07:00

images

Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να καταδυναστεύει τη ζωή μας, ο αριθμός των θεραπευτικών επιλογών που παραμένουν αποτελεσματικές έναντι νέων παραλλαγών έχει μειωθεί. Το αντιιικό χάπι της Pfizer, Paxlovid, είναι ένα από τα λίγα που έχουν απομείνει. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που λαμβάνουν Paxlovid - και μερικοί που δεν το παίρνουν -βιώνουν υποτροπές της COVID-19, με αναζωπύρωση των συμπτωμάτων ή θετικά τεστ λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και έχοντας αρνητικά τεστ.

"Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, η υποτροπή της COVID-19 είναι ένα σχετικά σπάνιο γεγονός, καθώς δεν συμβαίνει τις περισσότερες φορές", δήλωσε στο CNN ένας εκπρόσωπος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. «Ένα μικρό ποσοστό ατόμων με COVID-19, εμφανίζει ανάκαμψη των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν φάρμακα, όπως το Paxlovid», συμπληρώνει.

Οι ειδικοί λένε ότι οι περιπτώσεις υποτροπής, είναι πιθανώς πιο συνηθισμένες από ό,τι υποδεικνύουν τα δεδομένα, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εκτιμήσεων για το ποιο μπορεί να είναι αυτό το "μικρό ποσοστό" -από λιγότερο του 1% των ατόμων που λαμβάνουν Paxlovid ως περισσότερο από 10%-.

Σε έγγραφα κλινικών δοκιμών που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 2021, η Pfizer σημείωσε ότι «αρκετά άτομα φάνηκε να έχουν ανάκαμψη στα επίπεδα του RNA του SARS-CoV-2». Τα δεδομένα τους δείχνουν ότι, περίπου το 2% των ατόμων εμφάνισαν ανάκαμψη του ιικού φορτίου, σε ποσοστό που ήταν παρόμοιο τόσο μεταξύ αυτών που έλαβαν θεραπεία με Paxlovid, όσο και στην ομάδα εικονικού φαρμάκου που δεν έλαβε θεραπεία.

Μια μελέτη που παρακολούθησε περιπτώσεις υποτροπής κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον, διαπίστωσε ότι το 2% έως 4% των ασθενών παρουσίασαν λοίμωξη ή συμπτώματα υποτροπής μέσα σε μια εβδομάδα μετά τη θεραπεία και το 5% έως 6% υποτροπίασε εντός ενός μήνα.

Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από ερευνητές από την Mayo Clinic, ήταν σύμφωνη σε γενικές γραμμές με τα δεδομένα κλινικών δοκιμών της Pfizer. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 1% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Paxlovid, παρουσίασαν επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, κατά μέσο όρο περίπου 9 ημέρες μετά τη θεραπεία. Η μελέτη ήταν αναδρομική και δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν οι ασθενείς βρέθηκαν θετικοί μαζί με την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τέλος, σύμφωνα με το CDC, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα άτομα με συννοσηρότητες μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ένα τουλάχιστον περιστατικό ανάκαμψης της νόσου. Ωστόσο, οι μελέτες για την εξέταση των παραγόντων κινδύνου είναι «σε εξέλιξη» και «δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία αυτή τη στιγμή και χρειάζεται περισσότερη έρευνα».


Σχετικά Άρθρα