ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο επικίνδυνη είναι η υπερκόπωση

06 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Η σκληρή δουλειά είναι συνώνυμο της επιτυχίας. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προκύπτουν οφέλη από τη σκληρή εργασία, όπως η προσωπική ανάπτυξη και η οικονομική ευημερία και ασφάλεια, το αντίθετο μπορεί επίσης  να ειπωθεί για την εργασία όταν ξεπερνά τα όρια και φτάνει στην υπερβολή.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με την υπερκόπωση και την εξάντληση είναι το άγχος. Αυτό συμβαίνει επειδή το αυξημένο άγχος έχει συνδεθεί με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, από κατάθλιψη μέχρι διαβήτη, υψηλή πίεση του αίματος και πεπτικά προβλήματα.

Η κλινική κοινωνική λειτουργός Iris Waichler εξηγεί ότι το πρόσθετο άγχος από την υπερβολική εργασία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της κορτιζόλης. «Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό», σημείωσε. «Η αυξημένη πίεση στο σώμα μπορεί επίσης να προκαλέσει οσφυαλγία και πόνο στον αυχένα και σύσφιξη των μυών».

«Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μοιάζει άπιαστο όνειρο, εάν δεν υπάρχει χρόνος για φαγητό στη δουλειά ή χρόνος για να ψωνίσετε ή να μαγειρέψετε πιο υγιεινά γεύματα», πρόσθεσε η Waichler. «Ο επιπλέον χρόνος στη δουλειά σημαίνει επίσης λιγότερο χρόνο για σχέσεις, άσκηση και άλλα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Τέλος, το πρόσθετο άγχος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να στραφούν στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά για να αντεπεξέλθουν».

«Αν το αδυσώπητο στρες διαποτίζει την επαγγελματική σας ζωή, ίσως σε συνδυασμό με πολλές ώρες χωρίς διάλειμμα, τότε μπορεί να επηρεαστεί τόσο η ψυχική όσο και η σωματική σας υγεία», εξήγησε η Elizabeth Roddick, φαρμακοποιός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και σύμβουλος υγείας για γυναίκες άνω των 50 ετών.

Με την υπερκόπωση και την εξουθένωση να προκαλούν ανησυχίες για την υγεία, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η αύξηση των ωρών εργασίας συνέβαλε στο θάνατο 745.000 ατόμων με εγκεφαλικό και ισχαιμική καρδιακή νόσο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσοι εργάζονταν 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό και 17% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια σε σύγκριση με άτομα που εργάζονταν 35 έως 40 ώρες την εβδομάδα.

«Ευτυχώς, οι εργοδότες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το βάρος που προσθέτει στους υπαλλήλους τους η υπερβολική εργασία και, αν και δεν συμβαίνει πάντα, είναι πιο ευαίσθητοι στην εύρεση δημιουργικών λύσεων, όπως πρόσθετη ευελιξία σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας από το γραφείο», σημείωσε ο Δρ Adam Perlman.


Σχετικά Άρθρα