ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο ασφαλές είναι να ταξιδεύουν τα ανεμβολίαστα παιδιά

21 Ιουλίου 2021, 19:00

images

Τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 16 ετών και κάτω δεν είναι σε θέση να λάβουν εμβόλιο COVID-19 στην Κύπρο. Τι σημαίνει αυτό για τις διακοπές και τα ταξίδια μας σύμφωνα με τους ειδικούς;

Το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με διακοπές και ταξίδια. Εάν έχετε παιδιά στο σπίτι, είναι λογικό να θέλετε να ταξιδέψετε προτού ξεκινήσει ξανά το σχολείο.

Ωστόσο, τα παιδιά που δεν μπορούν να λάβουν το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19, καθίστανται πιο ευάλωτα από άλλα άτομα στον ιό. Aυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη στον προγραμματισμό των διακοπών μας, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που η μετάλλαξη Delta καλπάζει σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, Anthony Fauci, MD, δήλωσε πρόσφατα στo PBS ότι η παραλλαγή αυτή τη στιγμή αποτελεί το 80% των περιπτώσεων της Covid-19 από το 31% που ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τον περασμένο μήνα. Ο Δρ. Fauci δήλωσε επίσης ότι η Delta είναι μια «πολύ επικίνδυνη» παραλλαγή.

Ταυτόχρονα, το CDC έχει επισημάνει πως η μετάλλαξη Delta αποτελεί «μετάλλαξη ανησυχίας», επισημαίνοντας ότι είναι πιο εύκολα μεταδοτική από άλλες παραλλαγές, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων και μπορεί να καταστήσει τα εμβόλια Covid-19 λιγότερο αποτελεσματικά.

Αυτό εγείρει πολλά σημαντικά ερωτήματα, όπως εάν ακόμη το παιδί ήταν εμβολιασμένο θα μπορούσε να ταξιδέψει με ασφάλεια;

Τι λένε οι παιδίατροι και οι ειδικοί ασθενειών

Ο Δρ Μark Hicar, αναπληρωτής καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Buffalo της Νέας Υόρκης, αναφέρει πως η επικινδυνότητα εξαρτάται από το πως την ορίζει ο καθένας από εμάς. «Κάτι που κάποιος θεωρεί «ασφαλές», άλλοι πιστεύουν ότι είναι επικίνδυνο», επισημαίνει.

Ωστόσο, αναφέρει ότι υπάρχουν μερικοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη. «Εάν η τοποθεσία που σκοπεύετε να ταξιδέψετε είναι υψηλού κινδύνου και ποια μέτρα ασφαλείας τηρούνται», προσθέτει.

«Συνιστώ ανεπιφύλακτα να κάνετε εκτενή έρευνα σχετικά με το τι συμβαίνει τοπικά στον συγκεκριμένο προορισμό», λέει η Rosemary Olivero, MD, ιατρός παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Νοσοκομείο Παίδων Helen DeVos.

Ο Δρ. Hicar επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο τύπος των διακοπών που σκοπεύετε να κάνετε. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν κάνετε διακοπές σε μια πόλη για να επισκεφθείτε μουσεία, πάρκα αναψυχής από το να πάτε για κάμπινγκ και να περάσετε χρόνο μόνο με την οικογένεια», επισημαίνει.

Ο Robert Hamilton, MD, παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Καλιφόρνια και παρουσιαστής του podcast The Hamilton Review: Where Kids and Culture Collide, αναφέρει στο περιοδικό Health ότι σε μεγάλο βαθμό είναι εντάξει να ταξιδεύουν τα μη εμβολιασμένα παιδιά - εάν ακολουθούνται οι κατάλληλες προφυλάξεις, τα παιδιά να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους και ακολουθούν καλή υγιεινή χεριών.

Ο Δρ. Hamilton λέει ότι οι γονείς δεν πρέπει να αισθάνονται ότι είναι υποχρεωμένοι να αποφεύγουν σημαντικά οικογενειακά γεγονότα, όπως γάμους και επισκέψεις σε ηλικιωμένους.

Αν λοιπόν επιλέξετε να ταξιδέψετε, ποιες είναι οι καλύτερες και ασφαλέστερες επιλογές σας;

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συνιστούν να ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, όταν είναι δυνατόν. «Ένα οδικό ταξίδι είναι ασφαλέστερο», λέει ο Richard Watkins, MD, γιατρός μολυσματικών ασθενειών και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Northeast Ohio. Ο Δρ Χάμιλτον συμφωνεί. «Είναι σαν να ταξιδεύεις στο σαλόνι σου», επισημαίνει.

Η οδήγηση δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, λέει ο Δρ Hicar. «Αν πρόκειται να κατευθυνθείτε σε “spots” εξάπλωσης ιών, η μεταφορά σας με το αμάξι δεν έχει καμία σημασία.

Ο Δρ. Χάμιλτον λέει ότι πρέπει να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να φοράτε μάσκες και να έχετε πάντοτε αντισηπτικό χεριών, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πτήσης.

«Το ταξίδι με αεροπλάνο παρουσιάζει προκλήσεις», λέει, «αλλά οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν πολύ καλή δουλειά ώστε οι επιβάτες να είναι ασφαλείς και υγιείς».

Εάν επιλέξετε να πετάξετε, ο Δρ Hicar συνιστά να προσπαθήσετε να πάρετε μια απευθείας πτήση για να «μειώσετε την επιπλέον έκθεση σε πλήθος.

Σε γενικές γραμμές, από το CDC δεν συνιστώνται διεθνή ταξίδια για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορείτε να το κάνετε αλλά να ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας, καταλήγει ο Δρ. Χάμιλτον.

Σχετικά Άρθρα