ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσα ποιοτικά χρόνια θα ζήσουμε;

16 Αυγούστου 2022, 07:00

images

Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αναφέρουν ότι η βιολογική (επιγενετική) ηλικία ενός ατόμου μπορεί να δώσει πληροφορίες για το προσδόκιμο ζωής του, αλλά και τις πιθανότητες που έχει να γεράσει χωρίς εκπτώσεις στη γνωστική του λειτουργία.

Η χρονολογική ηλικία υπολογίζεται από την ημερομηνία γέννησης ενός ατόμου. Η επιγενετική ηλικία, από την άλλη, αναφέρεται στην ηλικία των κυττάρων, των ιστών και των συστημάτων οργάνων. 

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, μελέτησε τα δεδομένα 1.813 ηλικιωμένων γυναικών, που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών, μια μακροπρόθεσμη εθνική μελέτη υγείας που ξεκίνησε το 1993. Η διάμεση ηλικία θανάτου ήταν τα 90 έτη. Οι συμμετέχουσες ήταν ηλικίας 70 – 72 ετών κατά την έναρξη της μελέτης και παρακολουθήθηκαν τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 90 ετών ή έως τη στιγμή του θανάτου τους.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι:

- 464 γυναίκες επέζησαν μέχρι την ηλικία των 90 ετών με ανέπαφη κινητικότητα και γνωστική λειτουργία,

- 420 έζησαν μέχρι τα 90, παρουσιάζοντας ωστόσο εκπτώσεις στην κινητικότητα και τη γνωστική τους λειτουργία και

- 929 γυναίκες πέθαναν πριν φτάσουν τα 90 έτη.

Με βάση τέσσερα διαφορετικά επιγενετικά «ρολόγια», που μετρούν τη γήρανση, κάθε 5 έως 8 χρόνια επιγενετικής επιτάχυνσης ηλικίας συσχετίστηκαν με 20% έως 32% χαμηλότερες πιθανότητες να ζήσει κάποιος μέχρι τα 90, έχοντας μάλιστα πλήρη κινητικότητα και γνωστική λειτουργία.

«Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η επιγενετική επιτάχυνση ηλικίας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ενώ κάποιες παρατήρησαν ότι η πιο αργή επιτάχυνση είναι ένα χαρακτηριστικό που απαντάται μεταξύ των ατόμων που ζουν πολύ. Αυτή, ωστόσο, είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει προοπτικά τη σχέση μεταξύ της επιτάχυνσης ηλικίας και της διάρκειας ζωής, σε συνδυασμό με την καλή κατάσταση της υγείας», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Purva Jain.

«Τα συμπεράσματα αυτά έχουν μεγάλη σημασία, καθώς ο αριθμός των ατόμων που θα ζήσουν μέχρι τα 90 και άνω θα τετραπλασιαστεί από 1,9 εκατομμύρια το 2016 σε 7,6 εκατομμύρια το 2050 μόνο στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε η Andrea LaCroix, επικεφαλής ερευνήτρια και διακεκριμένη καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης της Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim.

Σχετικά Άρθρα