ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόνοι στη μέση και τον αυχένα: Τι φταίει;

28 Αυγούστου 2022, 08:00

images

Ένας στους δύο ενήλικες όλων των ηλικιών θα παραπονεθεί τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για πόνους στη σπονδυλική στήλη... Ο πόνος στη μέση και τον αυχένα είναι μάλιστα οι δύο συχνότεροι λόγοι απουσίας από την εργασία παγκοσμίως. Τελικά τι φταίει; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κήλες, αλλοιώσεις και τραυματισμούς;

Όχι βέβαια! Μελέτη από τον Καναδά που διεξήχθη μεταξύ 2000 ατόμων ηλικίας από 20 ως 60 ετών έδειξε ότι ούτε οι μισοί δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα... Αντίθετα, το πρόβλημά τους σχετιζόταν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, με την έλλειψη άσκησης και την κακή τους φυσική κατάσταση. 

Συγκεκριμένα, το 45% των συμμετεχόντων φαίνεται ότι είχε πολλά παραπάνω κιλά και όσοι κατάφεραν να χάσουν το 10% του βάρους τους (δηλαδή πχ από 100 κιλά να φτάσουν τα 90), βίωσαν αμέσως ανακούφιση από τους πόνους στη σπονδυλική στήλη. Επίσης, ένα συντριπτικό 78% έκανε καθιστική ζωή και μόλις άρχισε λίγο να γυμνάζεται ή να περπατάει με ρυθμό, δήλωσε ότι βελτιώθηκε η κατάστασή του. Ενώ και όσοι σταμάτησαν απλά να βλέπουν τηλεόραση ολόκληρο το βράδυ χωρίς να σηκώνονται από τον καναπέ και άρχισαν τις ώρες αυτές να κάνουν οικιακές εργασίες, σημείωσαν επίσης βελτίωση.

Το συμπέρασμα ήταν ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων είχε κάποιο εύρημα στη σπονδυλική στήλη που να δικαιολογεί τους πόνους αλλά ακόμα και αυτοί, είχαν πολλά να ωφεληθούν από την απώλεια κιλών και την ήπια αλλά τακτική άσκηση υπό την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή ή γυμναστή.

Σχετικά Άρθρα