ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλά τα οφέλη στον εγκέφαλο και τον ψυχισμό από την εκμάθηση πιάνου

23 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εκμάθηση πιάνου έχει ευεργετικές ιδιότητες σε λειτουργίες του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρχάριοι που έκαναν μαθήματα πιάνου μόλις μία ώρα την εβδομάδα, σημείωσαν, μέσα σε 11 μόλις εβδομάδες, σημαντική βελτίωση στην αναγνώριση οπτικοακουστικών αλλαγών του περιβάλλοντος, ενώ δήλωσαν ότι βίωναν λιγότερο άγχος.

Συνολικά μελέτησαν 31 ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

- μία ομάδα που έμαθε να παίζει μουσική,

- μία ομάδα που άκουγε μουσική και

- μια ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων, η ικανότητα των ανθρώπων να επεξεργάζονται πολυαισθητηριακές πληροφορίες, δηλαδή εικόνες και ήχους, βελτιώθηκε. Η βελτιωμένη «πολυαισθητηριακή διαδικασία» έχει πλεονεκτήματα για σχεδόν κάθε δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουμε, από την οδήγηση και τη διέλευση ενός δρόμου, μέχρι την εύρεση κάποιου σε ένα πλήθος ή την παρακολούθηση τηλεόρασης.

Μέσω της μουσικής εκπαίδευσης, η οπτικοακουστική επεξεργασία έγινε πιο ακριβής σε διάφορες εργασίες. Όσοι παρακολούθησαν μαθήματα πιάνου ανταποκρίθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια σε δοκιμές, όπου τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν εάν συνέβησαν ταυτόχρονα «γεγονότα» ήχου και όρασης. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχος συντονισμός των γνωστικών ικανοτήτων στα άτομα της ομάδας ακρόασης μουσικής ή της μη μουσικής ομάδας.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν, επιπλέον, ότι οι συμμετέχοντες κατέγραψαν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες μετά την ενασχόληση με το πιάνο. Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι η μουσική εκπαίδευση θα αποδειχθεί ωφέλιμη στη διαχείριση προβλημάτων ψυχικής υγείας. Σχετική έρευνα είναι τώρα σε εξέλιξη.


Σχετικά Άρθρα