ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιος καρκίνος εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια σε όλο και νεότερους

21 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Με νέα στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινική Εταιρείας, που δημοσιεύθηκαν στο CA: A Cancer Journal for Clinicians, περιγράφεται για πρώτη φορά με ποιο τρόπο ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού, αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε νεότερους ενήλικες.

Παρότι ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο ανάμεσα σε όλες τις ηλικίες αντρών και γυναικών, ο  καρκίνος του προστάτη είναι δεύτερος για τους άνδρες και ο καρκίνος του μαστού είναι δεύτερος για τις γυναίκες, στη "μαύρη" λίστα καταλαμβάνει περίοπτη θέση πια κυρίως για την επικινδυνότητά του ο καρκίνος του εντέρου.

Το είδος αυτό ήταν μια πάθηση που έπληττε κυρίως ηλικιωμένους αλλά τα τελευταία χρόνια αυξάνουν συνεχώς οι νέες διαγνώσεις μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 50 έως 64 ετών. Όπως αναφέρει ο Δρ William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας,  οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερα στάδια, όταν ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός: «Επομένως, δεν είναι μόνο ο καρκίνος το πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και βλέπουμε αυτές τις αλλαγές στη θνησιμότητα»!

Σχετικά με τις αιτίες εμφάνισης σε μικρότερες ηλικίες, οι επιστήμονες εικάζουν ότι ευθύνεται η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή αλλά χωρίς να αποκλείουν ότι υπάρχει και κάτι ακόμα που δεν έχουν εντοπίσει...

«Αυτό που υποψιαζόμαστε είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός περιβαλλοντικών παραγόντων. Πιθανότατα αλλάζει το μικροβίωμά ή το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οδηγώντας μας να γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε αυτούς τους καρκίνους σε νεότερη ηλικία. Διότι βλέπουμε και ασθενείς που δεν ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ και είναι εξαιρετικά υγιείς ή ακόμα και μαραθωνοδρόμοι» , επισημαίνει η Δρ Kimmie Ng, ογκολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Καρκίνου του Παχέος Εντέρου με Νεαρή Έναρξη στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη.

Μοναδικός τρόπος πρώιμης ή και προσυμπτωματικής διάγνωσης είναι η διενέργεια κολονοσκόπησης που συνιστάται τώρα μετά τα 50 κι ανά 5ετία αλλά ίσως το ηλικιακό αυτό όριο θα πρέπει να πέσει στα 40, λένε τώρα οι ειδικοί.  

Σχετικά Άρθρα