ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται για τον πνευμονιόκκοκο

18 Νοεμβρίου 2019, 07:15

images

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα βακτήριο που αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες πρόκλησης πνευμονίας και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες, μερικές από τις οποίες είναι θανατηφόρες. Η πιο επικίνδυνη εποχή για προσβολή από αυτόν και ανάπτυξη πνευμονιοκοκκικής νόσου είναι ο χειμώνας λόγω των ιώσεων.

Το βακτήριο μεταφέρεται μέσω σταγονιδίων με το βήχα ή το φτέρνισμα, καθώς και με την κοντινή επαφή και συνεύρεση με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών και οι ενήλικες άνω  των 65 ετών είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν.

Τα συμπτώματα της πνευμονιοκοκκικής νόσου εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί. Μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση και αποπροσανατολισμό, ευαισθησία στο φως, πόνο στις αρθρώσεις, ρίγη, πόνο στο αυτί, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η πνευμονιοκοκκική νόσος μπορεί να προκαλέσει απώλεια της ακοής, εγκεφαλική βλάβη και θάνατο.

Πιο επιρρεπείς θεωρούνται:

Τα παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 2 ετών που πηγαίνουν σε κέντρα φροντίδας παιδιών, τα άτομα με λοίμωξη από τον ιό HIV, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια αναπνευστική, καρδιακή, ηπατική ανεπάρκεια και οι ανοσοκατασταλμένοι, τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία, τα άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα ή διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού και οι ενήλικες 65 ετών και άνω.

Από τις ενδιάμεσες ηλικίες (ανάμεσα σε παιδιά και ηλικιωμένους) πρέπει να προσέχουν όσοι πάσχουν από τα παραπάνω νοσήματα και όσοι είναι συστηματικοί καπνιστές.

Ο μοναδικός τρόπος ουσιαστικής προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός που πρέπει να γίνεται για όλους τους παραπάνω ανεξαρτήτως αν έχουν κάνει ή όχι το εποχικό εμβόλιο της γρίπης.

ΠΗΓΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ (WHO)


Σχετικά Άρθρα