ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Νέα δεδομένα αλλάζουν όσα γνωρίζαμε

23 Ιανουαρίου 2023, 07:00

images

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) είναι σπάνια και δυσίατη νόσος των πνευμονικών αρτηριών. Στην ΠΑΥ, αυξάνεται υπερβολικά η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες. Αυτές οι αλλαγές εμποδίζουν τη ροή του αίματος και είναι επιζήμιες για την καρδιά, αλλά μέχρι τώρα τα βασικά χαρακτηριστικά της βιομάζας στην ΠΑΥ δεν ήταν γνωστά.

Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές στο Brigham and Women's Hospital (BWH), ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, σε συνεργασία με το δρ Matthew Steinhauser, MD, ειδικό στο Μεταβολισμό και την Κυτταρική Απεικόνιση στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, προσπάθησε να κατανοήσει καλύτερα την προέλευση της αρτηριακής βιομάζας στην ΠΑΥ.

Χρησιμοποιώντας ένα ζωικό μοντέλο με ΠΑΥ, η ομάδα επεδίωξε με προηγμένα εργαλεία μοριακής απεικόνισης για να εντοπίσει χημικά δομικά στοιχεία που προσλαμβάνονται από τα αρτηριακά κύτταρα και τελικά συμβάλλουν στην απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων.

Μέσω φασματομετρίας μάζας απεικόνισης πολλαπλών ισοτόπων (MIMS) υπό την καθοδήγηση των Steinhauser και Christelle Guillermier, PhD στο BWH, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τη θέση και την αφθονία των βασικών συντελεστών της βιομάζας, συμπεριλαμβανομένου του αμινοξέος προλίνη και του μορίου σακχάρου της γλυκόζης. 

Χρησιμοποιώντας τη MIMS, η ομάδα ανακάλυψε ιχνηθέτες προλίνης και γλυκόζης που εγχύθηκαν στην κυκλοφορία του αίματος ενός ζωικού μοντέλου με ΠΑΥ. Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι τα μόρια χρησιμοποιήθηκαν από τα αρτηριακά κύτταρα του πνεύμονα για την κατασκευή περίσσειας ουλώδους ιστού (συμπεριλαμβανομένου του πρωτεϊνικού κολλαγόνου), που συνέβαλε στην απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων.

"Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη και ο μεταβολισμός των προδρόμων πρωτεϊνών μπορεί να είναι θεμελιώδεις για τη βιολογία της ΠΑΥ. Η περαιτέρω έρευνα της προλίνης και της γλυκόζης στην ανθρώπινη ΠΑΥ μπορεί να αποκαλύψει ευκαιρίες για αναστολή του σχηματισμού βιομάζας, πρόληψη απόφραξης των πνευμονικών αρτηριών και μείωση της πιθανότητας καρδιακής ανεπάρκειας για ασθενείς με ΠΑΥ", δήλωσε ο συν- συγγραφέας Δρ Bradley Maron, MD, του τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Brigham.Σχετικά Άρθρα