ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πλακούντας: Επιδρά στη μελλοντική ψυχιατρική υγεία του εμβρύου

21 Μαΐου 2023, 09:00

images

Η γονιδιακή προδιάθεση για σχιζοφρένεια δεν συνδέεται με γονίδια του εγκεφάλου με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο Nature Communications, να υποστηρίζει ότι ένα άλλο όργανο ίσως να παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης της ψυχικής ασθένειας.

Η έρευνα αυτή εντοπίζει το πρόβλημα στον πλακούντα που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό της εγκύου στο παιδί που κυοφορεί και ο οποίος επιδρά καθοριστικά στην προγεννητική ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα μάλιστα με την ερευνητική ομάδα του Lieber Institute for Brain Development, ενδέχεται να αυξάνει καθοριστικά τον κίνδυνο σχιζοφρένειας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια της σχιζοφρένειας επηρεάζουν μια κρίσιμη λειτουργία του πλακούντα, που σχετίζεται με τις θρεπτικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας. Τα γονίδια που σχετίζονται με τον κίνδυνο σχιζοφρένειας, αποτελούν το "εργαλείο" κατανομής αυτών των θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά ο ρόλος του πλακούντα στην ανατροφή του εμβρύου.

Η μελέτη βρήκε επίσης πολλά γονίδια του πλακούντα που έδειξαν να αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντες ανάπτυξης άλλων διαταραχών, όπως διαβήτη, διπολικής διαταραχής, κατάθλιψης, αυτισμού και ΔΕΠΥ. Και τώρα ετοιμάζονται νέες εξειδικευμένες μελέτες για να ανακαλυφθεί η ακριβής λειτουργία αυτού του συστήματος.


Σχετικά Άρθρα