ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιθανή ανατρεπτική συσχέτιση μεταξύ της HDL χοληστερόλης και της άνοιας

06 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Η αποκαλούμενη και «καλή» χοληστερόλη (HDL) μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμη σε ακραία επίπεδα διακύμανσης, όπως πιστεύουν εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί. Ειδικότερα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη είτε υψηλών, είτε χαμηλών επιπέδων λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας ή HDL χοληστερόλης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους. Μάλιστα, τα στοιχεία που δείχνουν ότι η διατήρηση της HDL χοληστερόλης σε ένα συγκεκριμένο εύρος είναι σημαντική για την υγεία του καρδιαγγειακού και του εγκεφάλου, όλο και αυξάνονται.  

«Η σχέση μεταξύ της HDL χοληστερόλης και της άνοιας είναι πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Erin Ferguson, διδακτορική φοιτήτρια επιδημιολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της HDL χοληστερόλης και της άνοιας, αλλά δεν αποδεικνύουν ότι τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα του λιπιδίου προκάλεσαν άμεσα άνοια.

Η μελέτη, η οποία υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, παρακολούθησε περισσότερους από 184.000 ενήλικες με μέση ηλικία τα 70. Κανείς από αυτούς δεν είχε άνοια όταν ξεκίνησε η μελέτη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό ερευνών και ηλεκτρονικών αρχείων από το σχέδιο υγείας Kaiser Permanente στη Βόρεια Καλιφόρνια για να παρακολουθήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τις συμπεριφορές υγείας και αν κάποιος εμφάνισε άνοια για περίπου 13 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι ανέπτυξαν άνοια.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους ανθρώπους να διατηρούν τη συνολική τους χοληστερόλη στα 150 mg/dL, με την LDL στα 100 mg/dL ή κάτω. Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, ή LDL, χοληστερόλη, είναι γνωστή για τις συχνά θανατηφόρες επιπτώσεις της στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε 3 ομάδες με βάση τα επίπεδα HDL χοληστερόλης τους, με προσαρμογές σε άλλους παράγοντες κινδύνου άνοιας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ.  

Το μέσο επίπεδο HDL χοληστερόλης στη μελέτη ήταν 53,7 mg/dL, εντός του συνιστώμενου εύρους των 40 mg/dL στους άνδρες και των 50 mg/dL στις γυναίκες. Τα άτομα των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης απέκλιναν πολύ από τα παραπάνω, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα άτομα των οποίων τα επίπεδα άγγιζαν τουλάχιστον τα 65 mg/dL είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα - 11 έως 41 mg/dL - είχαν 7% αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τη μεσαία ομάδα.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της LDL (κακή) χοληστερόλης και του κινδύνου άνοιας.

Ο Δρ Howard Weintraub, κλινικός διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη των Καρδιαγγειακών Νόσων στο NYU Langone Heart στη Νέα Υόρκη, δήλωσε:

«Αυτή η εργασία μπορεί να υποδηλώνει ότι η HDL θα μπορούσε να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου ακόμη και στα τέλη της ζωής.΄Αλλά δεν θα έλεγα ότι οι άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν για αυτό ακόμα».

Σχετικά Άρθρα