ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιο "νέος" μένει ο εγκέφαλος στις γυναίκες που έγιναν μητέρες

16 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι γυναίκες που γίνονται μητέρες έχουν για περισσότερα χρόνια «νεότερους» εγκεφάλους από εκείνες που δεν αποκτούν παιδιά. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές έκαναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε 12.000 εθελόντριες.

Ακόμα και στη μέση ηλικία, ο εγκέφαλος μιας μητέρας ήταν έως και έξι μήνες νεότερος και όσο πιο πολλά παιδιά έκανε η κάθε γυναίκα, τόσο το καλύτερο για την φαιά ουσία του εγκεφάλου της. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μητέρες ίσως να επωφελούνται από τα οιστρογόνα, τις ορμόνες που παράγονται σε μεγαλύτερα ποσοστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης... 

«Όταν εξετάσουμε παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που κάποιος γερνά, η απόκτηση παιδιών φαίνεται να κάνει τη διαφορά. Οι γυναίκες που έχουν παιδιά ίσως να επωφεληθούν από τις θετικές επιδράσεις της διαδικασίας αυτής αργότερα στη ζωή τους, πράγμα το οποίο μάλλον συμβαίνει επειδή οι ορμόνες ή οι ανοσολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό έχουν προστατευτικές επιδράσεις απέναντι στη γήρανση του εγκεφάλου», επισημαίνει σε σχόλιό της η Δρ Ann-Marie de Lange, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον εγκέφαλό τους με βάση τη συνολική φαιά ουσία και τον όγκο, σε περιοχές που ελέγχουν τη μνήμη, όπως ο ιππόκαμπος. Όπως διαπίστωσαν, ο εγκέφαλος των γυναικών που είχαν γίνει μητέρες, ήταν βιολογικά νεότερος κατά περίπου έξι μήνες, σε σχέση με τις άτεκνες γυναίκες. Και η κατάσταση βελτιωνόταν μέχρι την απόκτηση πέντε παιδιών. Για τις γυναίκες που έχουν παραπάνω παιδιά δεν υπήρξαν δεδομένα. 

Σχετικά Άρθρα