ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περιστατικά σαλμονέλας σε 14 χώρες

29 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Περισσότερα από 330 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Salmonella Enteritidis ST11, έχουν δηλωθεί σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 24 Οκτωβρίου 2023. Διάφορα ζώα (πουλερικά, χοίροι, βοοειδή και ερπετά) μπορούν να είναι φορείς σαλμονέλας, ενώ οι άνθρωποι γενικά μολύνονται τρώγοντας πλημμελώς μαγειρεμένα, μολυσμένα τρόφιμα.

Στις εστίες σαλμονέλωσης που καταγράφηκαν από τις αρμόδιες αρχές, και ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έχουν εντοπιστεί τρεις διακριτές μικροβιολογικές ομάδες που επηρεάζουν όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρθηκε κατανάλωση κρέατος κοτόπουλου, συμπεριλαμβανομένων κεμπάπ κοτόπουλου. Εννέα άτομα σε τρεις χώρες νοσηλεύτηκαν και ένα κατέληξε – στην Αυστρία- με το ECDC να υπογραμμίζει την πιθανότητα σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων από αυτό το ξέσπασμα.

Αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων στην Αυστρία, τη Δανία και την Ιταλία διερεύνησαν 10 προϊόντα διατροφής (έξι μολυσμένα από Salmonella Enteritidis ST11 cluster 1 ή/και cluster 2), επτά τελικούς παραγωγούς στην Πολωνία και έναν σε Αυστρία. Από το σύστημα ιχνηλασιμότητας, προέκυψε ότι τρία κεμπάπ μολυσμένα με σαλμονέλα, μοιράζονταν έναν αριθμό πολωνικών υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων. Ο σύνδεσμος συναλλαγών του ύποπτου κεμπάπ, υποδηλώνει μία ή περισσότερες κοινές πηγές/σημεία μόλυνσης στην Αυστρία, τη Δανία και την Ιταλία.

Μετά τη συλλογή γονιδιωματικών πληροφοριών, η ανάλυση αποκάλυψε την παρουσία των στελεχών της επιδημίας στην τροφική αλυσίδα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Τα περισσότερα θετικά τρόφιμα που ελήφθησαν σε δείγμα το 2022-2023 με κοινά επιδημιολογικά δεδομένα, προέρχονται από την Πολωνία.

Δεδομένων των πληροφοριών που συλλέχθηκαν, το μολυσμένο κεμπάπ κοτόπουλου και το κρέας κοτόπουλου, θεωρούνται ως «οχήματα» της  μολυσματικών στελεχών της Salmonella Enteritidis ST11. Ωστόσο, επισημαίνεται από το ECDC πως λόγω έλλειψης οριστικών μικροβιολογικών αποδεικτικών στοιχείων και ολοκληρωμένης ιχνηλασιμότητας, δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί ο ρόλος των προσδιορισμένων τελικών παραγωγών, των προμηθευτών του κρέατος και της πιθανής εμπλοκής άλλων υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων ως πηγές των μολύνσεων.

Σχετικά Άρθρα