ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περίπλοκη η διανομή και συντήρηση του εμβολίου της Pfizer

13 Νοεμβρίου 2020, 10:00

images

Στις ΗΠΑ όταν το εμβόλιο της Pfizer λάβει άδεια από την Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η εταιρεία θα μπορούσε θεωρητικά να εμβολιάσει εκατομμύρια Αμερικανούς μέχρι το τέλος του έτους. «Είμαι πολύ σίγουρη για αυτό» δήλωσε η Τάνια Άλκορν, στέλεχος της εταιρείας που επιβλέπει την αλυσίδα εφοδιασμού, σημειώνοντας ότι η Pfizer έχει αναπτύξει ένα σύστημα που «δεν σπαταλά πολύτιμα εμβόλια».

Η διαδικασία δεν καθορίζεται μόνο από την Pfizer, αλλά αφορά την συνεργασία ανάμεσα σε ένα δίκτυο εταιρειών, ομοσπονδιακών και κρατικών αρχών και εργαζομένων υγείας στο μέσο μιας πανδημίας που εξαπλώνεται γρήγορα. Σύμφωνα με τους New York Times, πριν ξεκινήσει η διανομή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ορίσουν πού και πόσες δόσεις πρέπει να αποσταλούν. Παράλληλα, η McKesson, προμηθευτής ιατρικών υπηρεσιών, θα πρέπει να παρέχει σε νοσοκομεία και άλλα σημεία διανομής τις σύριγγες και όλες τις προμήθειες που είναι απαραίτητες για να γίνει το εμβόλιο.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να μπορούν να αποθηκεύουν και να χορηγούν σωστά το εμβόλιο και θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες που θα κάνουν την πρώτη δόση, θα πρέπει να επιστρέψουν τέσσερις εβδομάδες μετά για τη δεύτερη. 

Η διανομή του εμβολίου της Pfizer αναμένεται ότι θα είναι περίπλοκη. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech θα πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες - 70 βαθμούς Κελσίου μέχρι λίγο πριν γίνει η έγχυση. Η απαιτούμενη θερμοκρασία θεωρείται πολύ χαμηλότερη από πολλά άλλα εμβόλια.

Την ίδια ώρα, αναμένονται κι άλλα αποτελέσματα από εταιρείες που δείχνουν να είναι κοντά στην ανάπτυξη του πολυπόθητου εμβολίου. Η Moderna ανακοίνωσε ότι βρίσκεται επίσης κοντά σε ένα αποτέλεσμα, σε ένα εμβόλιο με παρόμοια τεχνολογία με την Pfizer.

Στο επόμενο διάστημα η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να οδηγήσει σε αίτηση προς τον FDA για επείγουσα άδεια χορήγησης. Σε αυτή την περίπτωση, οι περιορισμένες δόσεις θα δοθούν σε μεγάλα νοσοκομεία και φαρμακεία και θα χορηγηθούν σε εργαζόμενους στην Υγεία και σε άλλες ευπαθείς ομάδες. Αλλά οι λεπτομέρειες για το πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες. Στις ΗΠΑ, η Pfizer δεν γνωρίζει ακόμη πώς η κυβέρνηση θέλει να γίνει η διανομή του εμβολίου.

Το εμβόλιο παρασκευάζεται σε εγκαταστάσεις κυρίως στις ΗΠΑ στο Kalamazoo και στο Βέλγιο. Στις ΗΠΑ τα εμβόλια μεταφέρονται σε φιαλίδια, με κάθε φιαλίδιο να περιλαμβάνει πέντε δόσεις. Τα φιαλίδια μπαίνουν σε δίσκους (195 φιαλίδια ανά δίσκο), που μεταφέρονται σε ειδικά σχεδιασμένα κουτιά, με τις κατάλληλες θερμοκρασίες (ως και πέντε δίσκους ανά κουτί). Η Pfizer σχεδιάζει να έχει περίπου 100.000 τέτοια ψυγεία μέχρι το τέλος του μήνα και να υπερδιπλασιάσει το σύνολο μέχρι τον Μάρτιο.

Όταν τα ψυγεία της Pfizer φτάσουν στον προορισμό τους, τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία έχουν κάποιες επιλογές για το πώς θα αποθηκεύσουν το εμβόλιο. Η ευκολότερη είναι να χρησιμοποιήσουν ειδικούς καταψύκτες, αλλά δεν υπάρχει παντού αυτή η δυνατότητα. Διαφορετικά, οι δίσκοι μπορούν να διατηρηθούν σε συμβατικούς καταψύκτες μέχρι και πέντε ημέρες. 

Σχετικά Άρθρα