ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περίεργη σχέση του ύπνου με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

16 Μαρτίου 2023, 16:00

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Γαλλίας δημοσίευσαν στο Current Biology τα αποτελέσματα μίας μελέτης για την αποτελεσματικότητα διαφόρων εμβολίων και άφησαν την ιατρική κοινότητα με ανοιχτό το στόμα... 

Η ομάδα ανέλυσε στοιχεία από επτά μελέτες σχετικά με τις ιογενείς λοιμώξεις της γρίπης και της ηπατίτιδας Α και Β, συγκρίνοντας την απόκριση αντισωμάτων σε όσους είχαν κοιμηθεί μεταξύ 7 και πλέον ωρών και σε όσους είχαν κοιμηθεί λιγότερες από 6 ώρες την ημέρα πριν από τον εμβολιασμό. Το έλλειμμα στην ανοσολογική απόκριση προσδιορίστηκε από την εξασθένιση των αντισωμάτων μετά από δύο μήνες.

«Ο καλός ύπνος όχι μόνο ενισχύει αλλά μπορεί και να παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας από τον εμβολιασμό» ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και επικεφαλής συγγραφέας Eve Van Cauter, με τους άνδρες, τα άτομα με υποκείμενες νόσους ή παχυσαρκία να προστατεύονται λιγότερο συγκριτικά με τις γυναίκες και άτομα χωρίς τις προαναφερθείσες καταστάσεις αντίστοιχα.

«Πρόκειται για παράγοντες που το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει, μπορεί όμως να τροποποιήσει τις συνήθεις του ύπνου», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα