ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πεπτικό έλκος και θεραπείες: Ποια ακολουθεί ο Bruce Springsteen

12 September 2023, 09:00

images

Ο γνωστός Αμερικανός τραγουδιστής Bruce Springsteen ανέβαλε τις επερχόμενες συναυλίες του καθώς λαμβάνει θεραπεία για το πεπτικό έλκος. Η νόσος εμφανίζεται όταν έλκη αναπτύσσονται στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο, αλλιώς γνωστό ως δωδεκαδάκτυλο. 

Η πάθηση, η οποία επηρεάζει περίπου το 5% έως 10% του πληθυσμού, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι μετά τα γεύματα, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως φούσκωμα, καούρα ή ναυτία.

«Μερικά από αυτά τα έλκη, μπορεί να είναι αρκετά επώδυνα και να εμποδίζουν ορισμένους ασθενείς από το να μπορούν να εκτελούν τις καθημερινές τους εργασίες χωρίς περισπασμούς», είπε ο Δρ Sherif Andraws, διευθυντής γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island.

Η θεραπεία βασίζεται στο σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται η ασθένεια και στο πόσο σοβαρά είναι τα έλκη. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Τα συμπτώματα πολλών ανθρώπων με έλκος μπορούν να βελτιωθούν με φάρμακα που επηρεάζουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι. Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) μειώνουν την παραγωγή οξέος του στομάχου και αφήνουν τα έλκη να επουλωθούν και περιλαμβάνουν:

Ομεπραζόλη.

Λανσοπραζόλη.

Ραμπεπραζόλη.

Παντοπραζόλη.

Εσομεπραζόλη.

Οι αναστολείς των υποδοχέων ισταμίνης, όπως το Zantac, βοηθούν επίσης στη μείωση της παραγωγής οξέος.

Τα άτομα που είναι θετικά για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μπορεί να χρειαστούν μια σειρά αντιβιοτικών για να εξοντώσουν τα βακτήρια. Επιπλέον, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή των ΜΣΑΦ και διαφόρων επιβλαβών συνηθειών, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ και ο περιορισμός των πικάντικων και όξινων τροφών, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανάρρωση.

Σύμφωνα με τον Andraws, η νηστεία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, καθώς το οξύ του στομάχου θα ερεθίσει την επένδυση του στομάχου, καθώς δεν υπάρχει τροφή για να εκκινήσει η διαδικασία της πέψης. Τέλος, πολλές περιπτώσεις θεραπεύονται από μόνες τους και η πλειονότητα των ασθενών παρατηρεί βελτίωση των συμπτωμάτων με τη σωστή θεραπεία και διατροφικές συνήθειες, καταλήγει ο Andraws.

Σχετικά Άρθρα