ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε συνήθειες που μας χαρίζουν 15 χρόνια ζωής παραπάνω

20 Ιανουαρίου 2020, 09:05

images

Γνωρίζουμε λίγο ως πολύ τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να ...αποφύγουμε για να παραμείνουμε υγιείς. Ερευνητές όμως τώρα εντόπισαν ότι πέντε από τις καλές συνήθειες που γνωρίζουμε και αρκετοί δεν εφαρμόζουμε, αν τις υιοθετήσουμε όλες, κερδίζουμε 15 χρόνια ζωής!

Ποιος δεν θέλει να ζήσει παραπάνω; Όλοι θέλουμε αλλά δεν είμαστε πάντα διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το πετύχουμε. Τώρα όμως μας δίνουν μια κανονική "συνταγή" μακροζωίας την οποία δύσκολα μπορούμε να αγνοήσουμε.

Αν λοιπόν ταυτόχρονα και συνεχώς τρώμε υγιεινά και ισορροπημένα τροφές καλής ποιότητας, έχουμε Δείκτη Μάζας Σώματος φυσιολογικό (μέχρι 25), απέχουμε ή πίνουμε σπάνια αλκοόλ, γυμναζόμαστε καθημερινά έστω με περπάτημα μισής ώρας και δεν καπνίζουμε ποτέ, θα ζήσουμε -εκτός απρόοπτου ατυχήματος- 10 με 15 χρόνια περισσότερο από όσους δεν τηρούν μία, δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω οδηγίες!

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης - μαμούθ δημοσιεύτηκαν πέρσι καθώς πραγματοποιήθηκε μεταξύ 38.000 ανδρών τους οποίους παρακολούθησαν επί 28 έτη, και 73.000 γυναικών που παρακολούθησαν επί 34 έτη. Φέτος όμως ολοκληρώθηκαν οι υπολογισμοί και οι συσχετισμοί όλων των στοιχείων και δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης BMJ. Σε αυτά φαίνεται καθαρά, ότι όσοι τηρούν και τους πέντε παράγοντες μακροζωίας, αποφεύγουν καρδιαγγειακά νοσήματα και συγκεκριμένα είδη καρκίνων με αποτέλεσμα να ζουν περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια ζωής, δηλαδή χωρίς ασθένειες και φαρμακοθεραπείες.

Στη χειρότερη θέση φαίνεται να είναι οι καπνιστές που ταυτόχρονα είναι και παχύσαρκοι καθώς χάνουν όχι μόνο χρόνια ζωής αλλά και μια 10ετία υγιούς ζωής, χωρίς ιατρικά προβλήματα.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα