ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πέντε αλήθειες για τον νέο κορωνοϊό

23 Φεβρουαρίου 2020, 08:00

images

Η πληροφόρηση είναι συνεχής και τα νέα "ταξιδεύουν" με ταχύτητα από την μια άκρη του πλανήτη, στην άλλη, όταν πρόκειται για κάτι δυσάρεστο. Έτσι συμβαίνει και με τον κορωνοϊό της Γιουχάν που έχει στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και η ανθρωπότητα προετοιμάζεται για τη πιθανότητα να της δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα... Ας δούμε όμως τις πέντε μεγάλες αλήθειες που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τον νέο κορωνοϊό.

1- Μεταδίδεται ευκολότερα από κάθε άλλο ιό ή κορωνοϊό που γνωρίζουμε. Ακόμα και από απόσταση δύο μέτρων αν κάποιος δεν φοράει μάσκα, μπορεί να μολυνθεί από ασθενή που φτερνίστηκε ή έβηξε.

2-Δεν έχουμε ακόμα ούτε ειδικό φάρμακο, ούτε εμβόλιο. Και δεν αναμένεται να έχουμε πριν από το τέλος του 2020. Παγκοσμίως πάντως διεξάγονται ήδη κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη θεραπειών.

3-Η καραντίνα εκατομμυρίων ανθρώπων που επέβαλε η Κίνα, ίσως αποδειχτεί σωτήρια για τον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα ασκείται κριτική για τα σχετικώς αργά αντανακλαστικά των υγειονομικών αρχών της χώρας αυτής που αρχικά τήρησαν μυστικοπάθεια για την επιδημία, αλλά η αντίδρασή τους ήταν τελικά όπως όλα δείχνουν καθοριστική.

4-Αντιθέτως η καραντίνα των 3700 επιβατών στο κρουαζιερόπλοιο, μας έμαθε ότι είναι λάθος να κρατάμε τόσους ανθρώπους μαζί με ασθενείς διότι έτσι θα νοσήσουν όλοι. Οι ειδικοί λένε ότι κάποιοι κόλλησαν λόγω του κεντρικού εξαερισμού και του κεντρικού κλιματισμού στο πλοίο και όχι επειδή ήρθαν σε επαφή με ασθενή.

5-Τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη καθώς νοσούν αλλά δεν πεθαίνουν τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 9 ετών. Αντίθετα, όσο πιο ηλικιωμένος είναι αυτός που νοσεί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλήξει με την θνησιμότητα πάντως να βρίσκεται στο 2,3% όσων νόσησαν.

ΠΗΓΗ

WHO

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα