ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πειραματικό εμβόλιο σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία παρουσιάζει οφέλη κατά του μελανώματος

19 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Ένα πειραματικό εμβόλιο mRNA που χρησιμοποιείται μαζί με την ανοσοθεραπεία συνεχίζει να ωφελεί τα άτομα με μορφές μελανώματος καρκίνου του δέρματος υψηλού κινδύνου, όπως δηλώνουν οι ερευνητές. Στην τριετή παρακολούθηση σε συμμετέχοντες που έχουν θεραπευτεί πλήρως από μελάνωμα σταδίου III ή IV αλλά διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, εκείνοι που έκαναν το εμβόλιο της Moderna και Merck μαζί με την ανοσοθεραπεία Merck's Keytruda είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο την ανοσοθεραπεία.

Ή διετής παρακολούθηση είχε 44% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου και 65% χαμηλότερο κίνδυνο μετάστασης ή θανάτου σε άτομα που έλαβαν Keytruda και το εμβόλιο, που ονομάζεται mRNA-4157/V940, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόνο ανοσοθεραπεία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, δήλωσε στο CNN ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για πιθανή έγκριση της εξατομικευμένης θεραπείας μόλις το 2025 και κατασκευάζει ένα νέο εμπορικό εργοστάσιο παραγωγής στη Μασαχουσέτη για να είναι έτοιμο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε για πρώτη φορά το Keytruda, το οποίο ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανιχνεύει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου το 2014.

Περίπου το 1/4 των συμμετεχόντων στη δοκιμή που έλαβαν ανοσοθεραπεία Keytruda από κοινού με το εμβόλιο ανέφεραν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία, σε σύγκριση με περίπου 20% για εκείνους που έλαβαν μόνο ανοσοθεραπεία. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αποδίδονταν στο εμβόλιο ήταν κόπωση, πόνος στο σημείο της ένεσης και ρίγος.

Τα δεδομένα από τη δοκιμή Φάσης 2β των θεραπειών δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους ή δημοσιευμένα σε επαγγελματικό περιοδικό. Οι Moderna και Merck υποστηρίζουν ότι έχουν ξεκινήσει δοκιμές Φάσης 3 για το μελάνωμα σταδίου IIB-IV και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και σχεδιάζουν να επεκτείνουν την έρευνα για να συμπεριλάβουν κι άλλους τύπους όγκων.



Σχετικά Άρθρα