ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παρόμοια η αντίδραση στην τρίτη δόση του εμβολίου

25 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι περισσότεροι πολίτες που έλαβαν τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer στο Ισραήλ εμφάνισαν παρόμοια ή και μειωμένης έκτασης συμπτώματα σε σύγκριση με τη δεύτερη δόση.

Τα ευρήματα περιλαμβάνονται σε προκαταρκτική έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 4.500 συμμετεχόντων στο Ισραήλ, που έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το 88% ανέφερε «παρόμοια ή και καλύτερη αντίδραση» σε σύγκριση με τον προηγούμενο εμβολιασμό, ενώ 31% αυτών έκανε λόγο για συμπτώματα όπως πόνο ή πρήξιμο στο σημείο της χορήγησης του σκευάσματος. Περίπου 15% των συμμετεχόντων ανέφεραν συμπτώματα κόπωσης, μυικών πόνων ή πυρετού ενώ λιγότερο από 1% των ερωτηθέντων ανέφεραν δυσκολία αναπνοής ή πόνο στο στήθος.

Οι ειδικοί από το Ισραήλ ωστόσο τονίζουν την ανάγκη τα ευρήματα που αφορούν σε πολίτες οι οποίοι έλαβαν την αναμνηστική δόση μεταξύ 30 Ιουλίου και 1 Αυγούστου να αναλυθούν με προσοχή, δεδομένου του μικρού δείγματος.

Να θυμίζουμε ότι το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποφάσισε τη χορήγηση τρίτης δόσης, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων. Από τότε, την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες εξέφρασαν η Γαλλία και η Γερμανία. Ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δηλώνει ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί η χρησιμότητα χορήγησης μιας τρίτης δόσης.


Σχετικά Άρθρα