ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παράδοξο νέο για τη Νόσο Αλτσχάϊμερ

23 Αυγούστου 2021, 07:00

images

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Menopause, τα αναπαραγωγικά χρόνια των γυναικών αυξάνουν αναλόγως τις πιθανότητες να εμφανίσουν Νόσο του Αλτσχάιμερ. Δηλαδή όσο περισσότερα χρόνια γόνιμη μία γυναίκα, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο.

Οι ειδικοί μάλιστα ενημερώνουν ότι η είδηση αυτή δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη! Πλήθος παλαιότερων μελετών που επικεντρώθηκαν στις διαφορές των δύο φύλων σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα, έχουν καταδείξει τον ρόλο των οιστρογόνων (θηλυκές ορμόνες)  στην εκδήλωση της νόσου. Κάποιες έχουν ενοχοποιήσει τα υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα οιστραδιόλης, ενώ άλλες έχουν συσχετίσει τα περισσότερα αναπαραγωγικά χρόνια ή την ορμονοθεραπεία μετά την εμμηνόπαυση με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, για καθένα από τα συμπεράσματα υπήρξαν μελέτες που τα αντέκρουσαν.

Πάντως, λίγες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη σχέση οιστρογόνων και βιοδεικτών για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η παρούσα που έδειξε ότι η αναπαραγωγική ζωή, δείκτης έκθεσης σε ενδογενή οιστρογόνα, σχετίζεται με βιοδείκτες του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, του διαυγούς σωματικού υγρού που βρίσκεται στους ιστούς που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μετά από 25ετή παρακολούθηση ενός μικρού δείγματος γυναικών χωρίς άνοια που πέρασαν με φυσικό τρόπο στην εμμηνόπαυση. Τα δείγματα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό έδειξαν μεγαλύτερα επίπεδα βιοδεικτών της Νόσου Αλτσχάιμερ στις γυναίκες με παρατεταμένη αναπαραγωγική ζωή, αν περαιτέρω έρευνες θα πιστοποιήσουν τη σχέση, επεσήμαναν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα χρήζουν επιβεβαίωσης από μεγαλύτερες έρευνες αλλά ίσως υποδεικνύουν έναν ακόμα παράγοντα μεγαλύτερης νοσηρότητας στις γυναίκες που, τουλάχιστον εν μέρει, συνδέεται με τη γήρανση και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής τους», ανέφερε η Δρ Stephanie Faubion.


Σχετικά Άρθρα