ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παλμικές ραδιοσυχνότητες: Νικούν τον πόνο στις αρθρώσεις

24 Μαρτίου 2023, 16:00

images

Οι παλμικές ραδιοσυχνότητες είναι μία μέθοδος τοπική, χωρίς φάρμακα και νάρκωση, που γλυτώνει νέους και μεγαλύτερους από το χρόνιο πόνο στον ώμο, τον αυχένα, τη μέση, τα ισχία και τα γόνατα.

Όπως μάς εξηγεί ο κ. Νικόλαος Εμμ. Τσιλιμιγκάκης, ορθοπαιδικός χειρουργός- τραυματιολόγος, εξειδικευθείς στην αναλγησία με παλμικές ραδιοσυχνότητες, η μέθοδος απομακρύνει την ανάγκη για χειρουργείο για λίγα χρόνια δίνοντας την ευκαιρία στον ασθενή να γυμνάσει τους μύες γύρω από την πάσχουσα άρθρωση και πιθανώς να γλυτώσει γενικά το χειρουργείο.

Ο γιατρός απαντά σε βασικά ερωτήματα:

Σε ποιες περιπτώσεις χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη μέθοδο;

- Η εφαρμογή τους γίνεται στον τοπικό αρθρικό πόνο.

Ποιες είναι οι ενδείξεις;

-Οι ενδείξεις είναι οι ακόλουθες: Αποτυχία συντηρητικών μεθόδων, όταν το χειρουργείο δεν είναι επιλογή για άλλους λόγους, και στο χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο.

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται;

- Εφαρμόζεται στον ώμο, στο γόνατο, στο ισχίο, στη μέση και στον αυχένα.

Τι είδους κύματα χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη μέθοδο;

-Η θεραπεία με ραδιοκύματα περιελάμβανε μέχρι τώρα τα συμβατικά ραδιοκύματα, τα cooled ραδιοκύματα και τα bipolar ραδιοκύματα. Oι παλμικές ραδιοσυχνότητες έρχονται vα εξαλείψουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των υπολοίπων.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

- Η διαδικασία διαρκεί 10 έως 40 λεπτά (ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής τους). Ο ασθενής είναι ξύπνιος και γίνεται υπό τοπική αναισθησία και χρήση ακτινοσκοπικoύ μηχανήματος.

Πόσο γρήγορα ανακουφίζεται ο ασθενής;

- Οι ασθενείς βλέπουν άμεση βελτίωση και τα οριστικά αποτελέσματα έρχονται 20 με 30 ημέρες μετά την εφαρμογή. Σε ποσοστό 10% - 20% οι ασθενείς έχουν το 100% της βελτίωσης άμεσα μετά την εφαρμογή των ραδιοκυμάτων και δεν χρειάζεται να περιμένουν 20 με 30 ημέρες.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

- Η θεραπεία διαρκεί 1 έως 5 χρόνια και στο διάστημα αυτό μπορούν οι ασθενείς να γυμνάσουν τις μυϊκές ομάδες γύρω από την πάσχουσα περιοχή ώστε όταν η αισθητικοί κλάδοι των νεύρων επανεκινήσουν τη λειτουργία τους, να μην νιώθουν πόνο στην ίδια ένταση ή και καθόλου.

Γίνεται λήψη ή έκχυση κάποιων φαρμάκων;

- Όχι. Δεν χρησιμοποιούμε κανένα φάρμακο κατά την εφαρμογή της μεθόδου.

Υπάρχει αντένδειξη για κάποιους ασθενείς;

- Όχι δεν υπάρχει αντένδειξη. Μπορεί να προχωρήσει στη θεραπεία όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να χειρουργηθεί και γενικά όποιος αντιμετωπίζει πόνους στις αρθρώσεις.

Μπορεί η μέθοδος να γίνει σε όλα τα νοσοκομεία και σε ιατρεία;

- Όχι. Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί τη χρήση ειδικού μηχανήματος το οποίο έχει προμηθευτεί ήδη η Ευρωκλινική Αθηνών με την οποία συνεργάζομαι. Απαιτεί επίσης ειδική εκπαίδευση.



Σχετικά Άρθρα