ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμιος Μήνας και Ημέρα Αλτσχάιμερ: Όλα για τη νόσο που εξαφανίζει τον εαυτό μας

21 September 2023, 09:00

images

Κάθε Σεπτέμβριος σηματοδοτεί τον Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ, με την 21η Σεπτεμβρίου να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ. Αυτήν την ημέρα, άνθρωποι ενώνονται από όλες τις γωνιές του κόσμου για να ευαισθητοποιήσουν και να αμφισβητήσουν το στίγμα που περιβάλλει τη συγκεκριμένη νόσο.

Η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι εκφυλιστική ασθένεια που εξαντλεί τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης και τελικά, την ικανότητα να εκτελεί κάποιος ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές εργασίες. Οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως σημαντικές δυσκολίες μνήμης, δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων και αλλαγές στην επικοινωνία, στη συμπεριφορά και την προσωπικότητά τους. Επηρεάζει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς και αποτελεί την κυριότερη αιτία της άνοιας, η οποία εμφανίζεται στο 50%-60% όλων των περιπτώσεων άνοιας. 

Η Νευρογνωστική Μελέτη Ενηλίκων του Πανεπιστημίου Κύπρου τα τελευταία 15 χρόνια καταγράφει τις φυσιολογικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες και παράλληλα εντοπίζει άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο για να αναπτύξουν άνοια. Στο πλαίσιο της μελέτης, έχουν διαμορφωθεί παρεμβατικά προγράμματα που βελτιώνουν δεξιότητες, όπως είναι η μνήμη, η σκέψη, η προσοχή και η επικοινωνία, αυξάνοντας τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Παράλληλα, η μελέτη συμβάλει στην κατανόηση και τον εντοπισμό παραγόντων που συμβάλουν στην υγεία του μυαλού αλλά και στην ανάπτυξη άνοιας. Κύρια αιτία της άνοιας είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ.

Η φετινή εκστρατεία «Ποτέ πολύ νωρίς, ποτέ πολύ αργά» μάς αναγκάζει να σκεφτούμε περισσότερο, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο του εντοπισμού των παραγόντων κινδύνου και υιοθέτησης προληπτικών μέτρων για μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Από την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ 2023. 

Στις 30 Σεπτεμβρίου, μήνα αφιερωμένου παγκοσμίως στην άνοια, η Εταιρεία σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), διοργανώνει στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ ένα ολοήμερο φεστιβάλ, με στόχο την έγκυρη ενημέρωση του κοινού γύρω από το θέμα της πανδημίας - μάστιγας του 21ου αιώνα, με τίτλο Άνοια, Πριν και Μετά.

Ο τελευταίος χρόνος, έφερε ελπιδοφόρα νέα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Η πρόεδρος της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, Δρ. Παρασκευή Σακκά τονίζει: 

«Φέτος σημειώθηκε, σημαντική πρόοδος στις φαρμακευτικές θεραπείες για τη Νόσο Αλτσχάιμερ και πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για την άνοια ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη με αλλαγή τρόπου ζωής που είναι ευθύνη του καθενός μας, παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Επιπλέον, η Πολιτεία πρέπει να δραστηριοποιηθεί προς τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων και των φροντιστών...».

Σχετικά Άρθρα