ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης ή Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

30 Μαΐου 2020, 08:00

images

Η 30η Μαΐου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη ΣΚΠ-Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) ως Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ και γιορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Το φετινό μήνυμα του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης «Εγώ συνδέομαι-Εμείς συνδεόμαστε» καθίσταται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Το σύνθημα «Εγώ συνδέομαι – Εμείς συνδεόμαστε» θέλει να τονίσει πόσο σημαντικό είναι τα άτομα με ΠΣ να συνδεθούν με τον εαυτό τους, τους οικείους τους, τους επαγγελματίες υγείας και φροντίδας τους, την επιστημονική κοινότητα, την Πολιτεία και την ευρύτερη κοινωνία.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί εκφύλιση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), καταστρέφοντας τη μυελίνη, το λιπίδιο που περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα. Τελικά οδηγεί τον πάσχοντα σε βαθμιαία εξελισσόμενη αναπηρία.

Τα συμπτώματα της ασθένειας διαφέρουν ανάλογα με το μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζεται. Τα συνηθέστερα είναι η μείωση της όρασης στο ένα μάτι, η διπλωπία, το μούδιασμα ή η αδυναμία σε ένα ή περισσότερα άκρα του σώματος και η αστάθεια κατά το βάδισμα.

Αναλυτικά μπορεί να υπάρξουν:

• Μυϊκοί σπασμοί, δυσκολίες στην κίνηση και αστάθεια.
• Διπλωπία, μείωση της όρασης, μη ελεγχόμενες κινήσεις ματιών.
• Λοιμώξεις ουροποιητικού, συχνοουρία, δυσκοιλιότητα, διάρροια.
• Μούδιασμα ή πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος.
• Κακή άρθρωση και πεσμένος τρόπος ομιλίας, δυσκολία στο μάσημα/κατάποση.
• Κατάθλιψη, ζάλη, απώλεια ακοής, μειωμένη όρεξη για σεξουαλική δραστηριότητα.

Η πρόγνωση της νόσου έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο τα τελευταία 20 χρόνια με την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα