ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Λέμε "όχι" στις εξαρτήσεις με όπλο την ενημέρωση

26 Ιουνίου 2021, 09:00

images

Η 26η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους και αποτελεί μία ημέρα αναφοράς και ευαισθητοποίησης του καθημερινού αγώνα που απαιτεί η αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης. 

Το 2021 η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς το αποτύπωμα της πανδημίας της COVID-19, ενέτεινε τα καθημερινά προβλήματα του ευάλωτου πληθυσμού των εξαρτημένων ατόμων. Ωστόσο, υπάρχει επιλογή και υπάρχει ο τρόπος για την αντιμετώπιση των εξαρτητικών συμπεριφορών. Η Πολιτεία είναι δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά και δίπλα στις οικογένειές τους, στην αναζήτηση ευκαιριών αντιμετώπισης του εθισμού και του δικαιώματος στη ζωή.  

Σκοπός όλων πρέπει να είναι η ενημέρωση των νέων ώστε να μην ξεκινήσουν ποτέ τις βλαβερές συνήθειες αλλά και η ενημέρωση των γονέων για την πρώιμη αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στα παιδιά τους. Σε ό,τι αφορά τους ήδη χρήστες, είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζονται με περιθωριοποίηση αλλά με στοχευμένα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία. 

Τα εξαρτημένα άτομα είναι πιο ευάλωτα σε μεταδοτικές ασθένειες όπως είναι τα HIV/HCV λόγω κοινής χρήσης συρίγγων. Αποδείχτηκε όμως ότι είναι πιο ευάλωτα και σε μεταδοτικές ασθένειες όπως είναι αυτή που προκαλεί ο κορωνοϊός λόγω της μειωμένης ικανότητάς τους να σκέπτονται καθαρά και να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Σχετικά Άρθρα