ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου-43 περιστατικά ετησίως στη Κύπρο

15 Φεβρουαρίου 2020, 08:05

images

Περίπου 350.000 με 500.000 ενήλικες ζουν σήμερα στην Ευρώπη οι οποίοι αντιμετώπισαν παιδικό ή εφηβικό καρκίνο και επέζησαν. Και είναι γεγονός ότι το 80% των παιδιών που θα νοσήσουν από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες, θα θεραπευτεί. 

Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος. Δεν έχει σαφή γονιδιακή αιτιολογία, δεν αναπτύσσεται επειδή οι γονείς εξέθεσαν το παιδί σε κάποιο κίνδυνο, φυσικά δεν μεταδίδεται αλλά και δεν υπάρχει τρόπος να τον γνωρίζουν ή να εντοπίσουν προδιάθεση πριν από την γέννηση του παιδιού..

Το μήνυμα της φετινής International Childhood Cancer Day (ICCD) είναι :

Every child should have the chance of life (= Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει, την ευκαιρία για ζωή).

Μερικές πληροφορίες για το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που μπορεί να διαλύσει οικογένειες αλλά που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία καθώς -όπως αναφέραμε πιο πάνω- θεραπεύεται σε ποσοστό 80% των περιπτώσεων. 

Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία η οποία εμφανίζεται στον μυελό των οστών και ευθύνεται για το 1/3 των καρκίνων στα παιδιά. Ένα άλλο σεβαστό ποσοστό καρκίνων που φτάνει το 20% περίπου των καρκίνων στην παιδική ηλικία, είναι οι κακοήθεις όγκοι στον εγκέφαλο, και πιο σπάνια εμφανίζονται παιδικά λεμφώματα, νόσος του Hodgin, σαρκώματα του Ewing, ρετινο-βλαστώματα, ραβδομυοσαρκώματα και ηπατοβλαστώματα. Λιγότερο συχνοί καρκίνοι στα παιδιά είναι ο όγκος στους νεφρούς, ο καρκίνος του νευρικού συστήματος (νευροβλάστωμα) και ο καρκίνος των οστών (οστεοσάρκωμα).

Ο ΠΟΥ συστήνει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία οι γονείς σε πυρετούς που επιμένουν επί πολλές ημέρες, ως και εβδομάδες χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Επίσης να αναζητούν τους λόγους ύπαρξης κόπωσης, κακουχίας και πρωτόγνωρης ανορεξίας στα παιδιά όταν μάλιστα αυτά δεν περνούν κάποια ίωση ή άλλο διαγνωσμένο νόσημα.

Ανακοίνωση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

Με την ευκαιρία, της 15ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Παιδικού Καρκίνου, ο ΠΙΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι στην Κύπρο το ποσοστό ίασης της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε παιδιά, ξεπερνά το 80% των περιστατικών, των λεμφωμάτων είναι πέραν του 95% ενώ στους κακοήθεις εγκεφαλικούς όγκους το ποσοστό κυμαίνεται από 50% μέχρι 60%.  «Χάριν στην εξέλιξη της επιστήμης, έχει επομένως επιτευχθεί ένα σημαντικό ποσοστό ίασης του παιδικού καρκίνου σταδιακά σε παιδιά κι εφήβους» αναφέρει ο ΠΙΣ, για να προσθέσει ότι «η μάχη συνεχίζεται, με ακατάπαυστη έγνοια και φροντίδα».


Σχετικά Άρθρα