ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη- 14 Νοεμβρίου

14 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η συχνότητα του σακχαρώδους διαβήτη αυξάνεται δραματικά και υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 11 άτομα στο δυτικό κόσμο και στη χώρα μας πάσχουν από τη νόσο. 

Αν ο ρυθμός αύξησης των περιστατικών του διαβήτη παραμείνει ως έχει σήμερα, το 2025 αναμένονται περισσότερα από 430 εκατομμύρια άνθρωποι να πάσχουν από τη νόσο παγκοσμίως, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό του 90% έχει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με αυξημένο βάρος σώματος και την κακή διατροφή.

Όπως ενημερώνουν από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, "ο πλημμελής έλεγχος της νόσου οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, όπως στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και σε επιπλοκές, όπως νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές όρασης, νευρολογικές διαταραχές, και έλκη στα πόδια. Μάλιστα, περίπου το 68% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών με σακχαρώδη διαβήτη πεθαίνει από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ το 16% πεθαίνει από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο". 

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχει αναπτύξει σχετική Ομάδα Εργασίας «Καρδιά και Σακχαρώδης Διαβήτης». Σήμερα Παρασκευή 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση με ελεύθερη συμμετοχή, με σκοπό να ενημερώσουν τους επαγγελματίες υγείας για την διαχείριση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη,  στοχεύοντας στην πρόληψη αλλά και θεραπεία της καρδιαγγειακής νόσου σε αυτούς ( https://webtv.hcs.gr/diabetesheart20 ). 


Σχετικά Άρθρα