ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ούτε οι μεταλλάξεις δεν φοβίζουν την Ανθρωπότητα- Βρέθηκε και νέο αντίσωμα

26 Ιανουαρίου 2021, 07:00

images

Νέο αντίσωμα που μπορεί να αντιμετωπίσει και τις νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 δημιούργησαν επιστήμονες στην Ελβετία.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το δεύτερης γενιάς αντίσωμα προστατεύει τόσο από τον ίδιο τον κορωνοϊό όσο και από όλα τα γνωστά μέχρι στιγμής μεταλλαγμένα στελέχη του που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Ταυτόχρονα δε, εμποδίζει τον ιό να αναπτύξει ανθεκτικότητα στις υπάρχουσες θεραπείες για τη λοίμωξη COVID-19.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής συνεργάστηκαν με το Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Σβιζέρα και δημιούργησαν το δεύτερης γενιάς αντίσωμα συνδυάζοντας δύο φυσικά αντισώματα. Το αντίσωμα στοχεύει δύο ανεξάρτητα σημεία του ιού ταυτόχρονα και έτσι καθίσταται αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της νόσου. Οι προκλινικές δοκιμές του μάλιστα έδειξαν ότι μπορεί να εξουδετερώσει τον SARS-CoV-2 και τα μεταλλαγμένα στελέχη του, περιλαμβανομένης της βρετανικής μετάλλαξης.

Το συγκεκριμένο αντίσωμα μπορεί να εμποδίσει τον κορωνοϊό από το αν αλλάξει δομή και να διαφύγει της θεραπευτικής αγωγής. Μάλιστα η διειδικότητά (διπλή εξειδίκευση) του και τα άλλα χαρακτηριστικά του το καθιστούν κατάλληλο για να δοκιμαστεί σε ανθρώπους και να εξελιχθεί σε μια πραγματική θεραπεία.

«Συνδυάσαμε την υπάρχουσα επιστημονική γνώση για τη μοριακή δομή και τα βιοχημικά χαρακτηριστικά του κορωνοϊού παράλληλα με δύο ανθρώπινα αντισώματα, και δημιουργήσαμε ένα μοναδικό διειδικό αντίσωμα που επιτίθεται ταυτόχρονα στον ιό σε δύο ανεξάρτητα σημεία του που έχουν μείζονα σημασία για την μολυσματικότητά του», εξηγεί ο Λούκα Βαράνι, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.


Σχετικά Άρθρα