ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με την τρίτη ενισχυτική δόση

19 Δεκεμβρίου 2021, 08:00

images

H τρίτη δόση του εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 θωρακίζει τους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου COVID-19. Αυτό δείχνει μεγάλη μελέτη που σύγκρινε τα αποτελέσματα από την τρίτη δόση επτά εμβολίων (Pfizer/Biotech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και Curevac) και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι όσοι έκαναν εμβόλιο Pfizer μετά από δύο δόσεις AstraZeneca ένα μήνα μετά, είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα. Όσοι πάλι έκαναν ξανά Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer, είχαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον 8 φορές. Αλλά την πιο ισχυρή ενισχυτική δόση φαίνεται ότι παρέχει το εμβόλιο της Moderna όταν αυτό έγινε μετά από δύο δόσεις AstraZeneca. Τότε αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές! Τέλος, όταν το Moderna έγινε μετά από δύο δόσεις Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ενισχυτική δόση με Pfizer θα μπορούσε να είναι ακόμη και μισή, αφού διαπιστώθηκε ότι η μισή τρίτη δόση Pfizer αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά σχεδόν 17 φορές σε όσους είχαν πλήρως εμβολιαστεί με AstraZeneca και κατά 6 τουλάχιστον φορές σε όσους είχαν πριν κάνει δύο δόσεις επίσης Pfizer.

Οπότε όποιος έχει κάνει την τρίτη δόση του, μπορεί να νιώθει σχεδόν σίγουρος ότι αν έρθει σε επαφή με τον ιό, δεν θα νοσήσει σοβαρά, δεν θα χρειαστεί νοσοκομείο και βέβαια δεν θα κινδυνεύσει η ζωή του.

Σχετικά Άρθρα