ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όσοι ξενυχτούν, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακά

26 September 2022, 10:00

images

Είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος; Τα μοτίβα δραστηριότητας και οι κύκλοι ύπνου μας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Experimental Physiology, διαπίστωσε ότι οι κύκλοι αφύπνισης/ύπνου προκαλούν μεταβολικές διαφορές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά έχουν μειωμένη ικανότητα να καίνε λίπος για ενέργεια, που σημαίνει ότι τα λίπη μπορεί να συσσωρεύονται στο σώμα και να αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι μεταβολικές διαφορές, σχετίζονται με το πόσο καλά μπορεί η κάθε ομάδα να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη για να προωθήσει την πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα για αποθήκευση και χρήση ενέργειας. Τα άτομα που προτιμούν να είναι δραστήρια το πρωί, βασίζονται περισσότερο στο λίπος ως πηγή ενέργειας και είναι πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας με υψηλότερα επίπεδα αερόβιας φυσικής κατάστασης. Από την άλλη πλευρά, όσοι προτιμούν να είναι δραστήριοι αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, χρησιμοποιούν λιγότερο λίπος για ενέργεια σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers, New Jersey, ΗΠΑ ταξινόμησαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες (''πρωινούς'' και ''βραδινούς'') με βάση το «χρονότυπο» τους - τη φυσική μας τάση να δραστηριοποιούμαστε και να κοιμόμαστε σε διαφορετικές ώρες- και χρησιμοποίησαν προηγμένη απεικόνιση για να αξιολογήσουν τη μάζα σώματος και τη σύσταση του σώματος, καθώς και την ευαισθησία στην ινσουλίνη και δείγματα αναπνοής για τη μέτρηση του μεταβολισμού του λίπους και των υδατανθράκων.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για μια εβδομάδα για να αξιολογηθούν τα μοτίβα δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακολούθησαν μια ελεγχόμενη δίαιτα και έπρεπε να νηστέψουν όλη τη νύχτα για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της διατροφής στα αποτελέσματα. Οι ίδιοι δοκιμάστηκαν ενώ ήταν σε ήρεμη κατάσταση πριν ολοκληρώσουν δύο περιόδους άσκησης διάρκειας 15 λεπτών: μία μέτριας και μία υψηλής έντασης σε διάδρομο. Τα επίπεδα αερόβιας φυσικής κατάστασης, δοκιμάστηκαν μέσω μιας πρόκλησης, στην οποία η κλίση αυξανόταν κατά 2,5% κάθε δύο λεπτά μέχρι ο συμμετέχων να φτάσει σε ένα σημείο εξάντλησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρωινοί τύποι καίνε περισσότερο λίπος, τόσο κατά την ανάπαυση, όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης από ό,τι οι βραδινοί και ήταν επίσης πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη. 

Τέλος, η μειωμένη ικανότητα των βραδινών τύπων να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη για την παραγωγή ενέργειας, ενδέχεται να αποβεί επιβλαβής, καθώς υποδηλώνει μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ή/και καρδιακών παθήσεων. Η αιτία αυτής της αλλαγής στη μεταβολική προτίμηση μεταξύ των πρωινών και των βραδινών τύπων, είναι ακόμη άγνωστη και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.



Σχετικά Άρθρα