ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε για τη βιταμίνη Β12

29 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Η βιταμίνη Β12 είναι μία βιταμίνη ζωτικής σημασίας για διάφορες σωματικές διαδικασίες, όπως είναι η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, η γνωστική λειτουργία (ικανότητα σκέψης), ο σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων και η πρόληψη της αναιμίας, η προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η παραγωγή ενέργειας.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) συνιστούν ότι οι έφηβοι και οι ενήλικες άνω των 14 ετών πρέπει να καταναλώνουν 2,4 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Β12 καθημερινά. Οι έγκυες πρέπει να καταναλώνουν 2,6 mcg και οι θηλάζουσες 2,8 mcg. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Β12 δεν έχει δείξει τοξικές ή επιβλαβείς ιδιότητες. Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τα τρόφιμα. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν μετφορμίνη ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων. 

Από ποιες πηγές μπορούμε να την εξασφαλίσουμε

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει φυσικά σε  πολλά ζωικά προϊόντα. Δεν εμφανίζεται συνήθως σε φυτικές τροφές, εκτός εάν χορηγείται συμπλήρωμα. 

Καλές διατροφικές πηγές βιταμίνης Β12 αποτελούν το βοδινό κρέας, το χοιρινό, το ζαμπόν, τα πουλερικά, το αρνί, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι, ορισμένα διατροφικά προϊόντα μαγιάς και τα αυγά.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν δυσκολίες στην απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από πηγές τροφής και μπορεί να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα. Ωστόσο, από του στόματος συμπληρώματα ενδέχεται να μην βοηθήσουν σε πολλές περιπτώσεις ανεπάρκειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει ενέσεις βιταμίνης Β12.

Οι vegan και άλλοι που δεν λαμβάνουν αρκετή Β12 από τη διατροφή τους μπορούν να λαμβάνουν συμπληρώματα για να αποφύγουν την ανεπάρκεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Επιπλέον, όσοι το έχουν ανάγκη, μπορούν να αγοράσουν διάφορα συμπληρώματα Β12 σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και online. Θεωρείται αυτονόητο ότι τα συμπληρώματα δεν υπόκεινται σε ρύθμιση του FDA και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν τα λαμβάνουν και να διασφαλίζουν ότι τα αγοράζουν από αξιόπιστη πηγή.


Σχετικά Άρθρα