ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Oρισμένα παυσίπονα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στις γυναίκες

13 Ιουνίου 2022, 08:00

images

Ο οργανισμός των ανδρών διαφέρει σε κάποια σημεία από το γυναικείο- από τα επίπεδα ορμονών έως κάποιες μοριακές διεργασίες-. Ενώ τα δύο φύλα μπορεί να αισθάνονται παρόμοια επίπεδα πόνου, οι υποκείμενες βιολογικές διεργασίες σημαίνουν ότι η ίδια θεραπεία μπορεί να μην λειτουργεί το ίδιο.

Ειδικότερα, ανασκόπηση από το 2021, σημείωσε ότι, ορισμένες μελέτες έχουν εντοπίσει ότι η παυσίπονη ουσία ιβουπροφαίνη τείνει να μειώνει τον πόνο στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες. Χορήγησαν ένα πρόσφατα διαμορφωμένο νανοθεραπευτικό σε μοντέλα αρουραίων με τραυματισμένο ισχιακό νεύρο. Όταν τα αρσενικά παρουσίασαν ανακούφιση από τον πόνο για 5 ημέρες, το ίδιο ίσχυε μόνο για 1 ημέρα στις γυναίκες.

Μετά από έλεγχο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ευαισθησία στον πόνο συνδέθηκε με τον αριθμό των μακροφάγων στο σημείο του τραυματισμού. Περισσότερα μακροφάγα στο σημείο του τραυματισμού, όπως υπήρχαν στα θηλυκά, συνδέθηκαν με λιγότερη ανακούφιση από τον πόνο.

Οι μελετητές παρατήρησαν περαιτέρω ότι τα θηλυκά παρουσίασαν υψηλότερη διήθηση άλλων φλεγμονωδών κυττάρων στο σημείο του τραυματισμού τους σε σχέση με τα αρσενικά, γεγονός που μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη φλεγμονώδη απόκρισή τους.

Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις διαφορές με βάση το φύλο στην απόκριση στις θεραπείες πόνου στη μελέτη, ο Δρ John A. Pollock, καθηγητής και επικεφαλής της Έρευνας για τον Χρόνιο Πόνο στο Πανεπιστήμιο Duquesne δήλωσε:

«Κάθε φορά που κοιτάζουμε προσεκτικά, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν λεπτές διαφορές στην υποκείμενη φυσιολογία των θηλυκών έναντι των αρσενικών. Όπως έχουμε σημειώσει σε αυτή τη μελέτη, ο πόνος (υπερευαισθησία) που προκύπτει από το περιφερικό νευρικό σύστημα βασίζεται σε ένα διάλογο μεταξύ των νευρώνων, των ενεργοποιημένων γλοίων (κύτταρα υποστήριξης) και της ανοσολογικής/φλεγμονώδους απόκρισης, η οποία παρέχει ένα δυναμικό περιβάλλον κυτοκινών και χημειοκινών...

Όλο αυτό προχωρά και αλλάζει με τον καιρό κι ελπίζουμε να μετατοπιστεί σε μια ανοσολογική απόκριση που υποστηρίζει την επούλωση και την αναγέννηση των ιστών η οποία οδηγεί σε μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο. Εναλλακτικά, μπορεί να μετατοπιστεί σε χρόνιο πόνο».

«Αυτό που αρχίζουμε να βλέπουμε στους αρουραίους είναι ότι αυτές οι διεργασίες έχουν αρκετές διαφορές ανάλογα με το φύλο που πρέπει να διευκρινιστούν, έτσι ώστε στους ανθρώπους να μπορούμε να παρέχουμε την καλύτερη θεραπεία για ανακούφιση από τον πόνο και μακροχρόνια επούλωση», εξήγησε καταληκτικά.


Σχετικά Άρθρα