ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όμικρον: Λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μακροχρόνια COVID-19

21 Ιουνίου 2022, 07:00

images

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε μακροχρόνια COVID-19 σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Ωστόσο, επειδή η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές, ο τεράστιος αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τότε που άρχισε να εξαπλώνεται η μετάλλαξη αυτή, σημαίνει ότι πολλοί θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν μακροχρόνια συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους ή κούραση.

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, είναι μια ανάλυση παρατήρησης των ατόμων που εγγράφηκαν σε ένα έργο που καθοδηγείται από εφαρμογές smartphone που ονομάζεται ZOE COVID Study. Οι χρήστες αναφέρουν τακτικά τυχόν συμπτώματα COVID, κατάσταση εμβολιασμού και άλλες πληροφορίες.

Από την κυκλοφορία της εφαρμογής τον Μάρτιο του 2020, έχουν εγγραφεί περίπου 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Για κάθε διαδοχικό κύμα του ιού, εξετάζαμε αν η πιθανότητα να συνεχιστεί η μακροχρόνια COVID επηρεάζεται από τις διαφορετικές παραλλαγές», δήλωσε η Claire Steves, συγγραφέας της νέας μελέτης και κλινική καθηγήτρια στο King's College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 41.361 ενήλικες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μεταξύ Ιουνίου 2021 και τέλη Νοεμβρίου 2021 —όταν η παραλλαγή Δέλτα ήταν κυρίαρχη— συγκρίνοντάς τους με 56.003 ενήλικες που βρέθηκαν θετικοί μετά την εξάπλωση της Όμικρον μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022, όταν πάνω από το 70% των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορούσαν τη μετάλλαξη αυτή.

Σημειώνεται ότι, η μακροχρόνια COVID ορίζεται από την ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου ως η ύπαρξη νέων ή συνεχιζόμενων συμπτωμάτων τουλάχιστον ένα μήνα μετά την αρχική μόλυνση.

Σχεδόν το 11% των ατόμων που μολύνθηκε κατά την περίοδο κυριαρχίας της Δέλτα, πληρούσε τα κριτήρια αυτά. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν άτομα που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον, το ποσοστό των μακροχρόνιων ασθενών με COVID μειώθηκε στο 4,5%.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εμβολιαστεί πριν από τη μόλυνση τους. Ορισμένες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι τα εμβόλια μπορεί να προσφέρουν ελάχιστη προστασία έναντι της μακροχρόνιας COVID.

Όταν η Steves και η ομάδα της υπολόγισαν την κατάσταση εμβολιασμού, συνέχισαν να βλέπουν μείωση του μακροχρόνιου κινδύνου COVID κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον. "Αυτό είναι ένα ισχυρό εύρημα", σχολίασε μάλιστα η Steves. Η έρευνα, ωστόσο, δεν παρέχει λεπτομέρειες για το πόσο καιρό οι άνθρωποι βίωναν μακροχρόνια COVID ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι δεδομένων», δήλωσε η Andrea Lerner, γιατρός στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. «Αλλά αυτό που δεν μας λέει είναι οι κλινικές λεπτομέρειες σχετικά με το τι βιώνουν ή πόσο καιρό παρουσιάζουν συμπτώματα ή επιπτώσεις» συμπλήρωσε.

Τέλος, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία για τη μακροχρόνια COVID. Οι εκτιμήσεις γενικά αφορούν ένα εύρος από 20% έως 30% του συνόλου των κρουσμάτων.


Σχετικά Άρθρα