ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όμικρον BA.4 και BA.5: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

26 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Δύο νέες ταχέως μεταδιδομένες υποπαραλλαγές της Όμικρον προκαλούν νέα έξαρση του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο. Οι BA.4 και BA.5 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και ενδέχεται σύντομα να γίνουν τα κυρίαρχα στελέχη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αναφέρουν ειδικοί στον τομέα της υγείας.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για το μέγεθος των επιπτώσεων που θα επιφέρουν αυτά τα δύο στελέχη του κορωνοϊού στις χώρες, ενώ σημειώνουν πως οι υποπαραλλαγές της Όμικρον, BA.4 και BA.5 δεν θεωρούνται από την επιστημονική κοινότητα πιο θανατηφόρες από άλλες μεταλλάξεις του ιού. Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει κάποιου είδους ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις και εμβολιασμούς, γεγονός που βοηθά στο να γίνει η ασθένεια λιγότερο επικίνδυνη συνολικά.

Ωστόσο, οι νέες υποπαραλλαγές φαίνεται να μεταδίδονται πιο εύκολα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η ανοσία μπορεί να μειώνεται, αλλά και στις πολλαπλές μεταλλάξεις που έχει υποστεί ο ιός.

Πολλές χώρες έχουν επίσης άρει τα μέτρα που είχαν θέσει σε ισχύ για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν περισσότερο, γεγονός που δίνει στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί. Μάλιστα, οι BA.4 και BA.5 φαίνεται ότι μπορούν να μολύνουν άτομα ακόμα κι αν είχαν μολυνθεί  πρόσφατα από άλλους τύπους της Όμικρον.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατευτούμε από αυτές τις υποπαραλλαγές;

Όπως και με άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος για άτομα που είναι ηλικιωμένα ή που έχουν σημαντικές υποκείμενες παθήσεις υγείας. Αν και τα υπάρχοντα εμβόλια δεν προστατεύουν απόλυτα, εξακολουθούν να είναι η καλύτερη άμυνα κατά του ιού, αφού έχουν μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας έναντι των άλλων μεγάλων παραλλαγών του ιού, συμπεριλαμβανομένων των Δέλτα, Άλφα, Βήτα και Γάμμα.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι πολίτες να λαμβάνουν το συνιστώμενο αριθμό δόσεων για να αποκτήσουν τη μέγιστη προστασία από υπάρχουσες και μεταγενέστερες παραλλαγές.

Τέλος, ήδη σχεδιάζονται και δοκιμάζονται ανανεωμένες εκδοχές εμβολίων κατά των παραλλαγών του SARS-CoV-2. Οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή και οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη συζητήσει πώς να επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης νέων εμβολίων.


Σχετικά Άρθρα