ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλο και πιο κοντά στην κατανόηση της γήρανσης

02 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell Reports, αναφέρεται στο μόριο CD300f, έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των μακροφάγων που έχουν βασικό ρόλο στη γήρανση.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και ανακάλυψαν μείωση στο προσδόκιμο ζωής και τη γνωστική λειτουργία, όταν η πρωτεΐνη απουσιάζει, ιδίως στα θηλυκά. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι μεταβολές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, για παράδειγμα στα μακροφάγα και στη μικρογλοία, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγιή γήρανση στα ποντίκια», σημειώνει ο Δρ Hugo Peluffo, επικεφαλής της μελέτης και μέλος της Σχολής Ιατρικής και Επιστημών Υγείας και του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών (UBneuro) του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Η κατανόηση του τρόπου που ο υποδοχέας του ανοσοποιητικού CD300f -όπως και τα μυελοειδή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος– μπορεί να καθορίσει το ρυθμό εμφάνισης των σχετιζόμενων με το γήρας παθολογιών «θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας και θα συμβάλει στον σχεδιασμό στρατηγικών για τη ρύθμιση της δράσης της, όπως π.χ. χρησιμοποιώντας τον ανοσολογικό υποδοχέα CD300f ως στόχο στη βιοϊατρική. Επίσης, η ομάδα μας έχει ήδη δείξει ότι ορισμένες παραλλαγές του CD300f, θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες ως βιοδείκτες σε ασθενείς».

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης η Frances Evans από το Ινστιτούτο Pasteur και το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας (Ουρουγουάη) ως επικεφαλής συγγραφέας, καθώς και ερευνητές από το Κέντρο Μοριακής Απεικόνισης Ουρουγουάης (CUDIM).

Ο υποδοχέας CD300f είναι μια πρωτεΐνη που εκφράζεται σε ανοσοκύτταρα και εμπλέκεται στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της φλεγμονής. Παλαιότερη μελέτη στο Scientific Reports, είχε δείξει ότι η υπερέκφραση του CD300f είχε επιδείξει νευροπροστατευτικές ιδιότητες μετά από οξεία εγκεφαλική βλάβη -η οποία προάγει την κυτταρική γήρανση-, γεγονός που υποδήλωνε τον ρόλο που διαδραματίζει στις νευροτροφικές αλληλεπιδράσεις. κυτταρική γήρανση. Η πρόσφατη έρευνα κομίζει τα πρώτα στοιχεία για τη σχέση του με τη βιολογική και κυτταρική γήρανση.

«Συγκεκριμένα, ανακαλύψαμε ότι, επί απουσίας του υποδοχέα CD300f, τα ποντίκια εμφάνισαν πρόωρα ορισμένες παθολογίες σχετιζόμενες με το γήρας (γνωστικά ελλείμματα, έλλειψη κινητικού συντονισμού, όγκους κ.λπ.) ή και βλάβες σε διάφορα όργανα όπως ο εγκέφαλος, το ήπαρ ή οι πνεύμονες. Επιπλέον, παρατηρήσαμε μια σημαντικά μεγαλύτερη επίδραση στα θηλυκά», δήλωσε ο Δρ Peluffo.

Ο Δρ Peluffo επεσήμανε ότι «στόχος είναι να συνεχίσουμε τη μελέτη για τις συνέπειες της δυσλειτουργίας του ανοσολογικού υποδοχέα CD300f στη γήρανση του εγκεφάλου, ιδίως στη μικρογλοία [τα ανοσοκύτταρα του νευρικού συστήματος]».

Σχετικά Άρθρα