ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υποθερμία

23 Ιανουαρίου 2024, 10:00

images

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ανά την υφήλιο, μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα και να επιδεινώσουν την υγεία μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιατρικής κατάστασης που οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι η υποθερμία που δεν μπορούν εύκολα να την καταλάβουν οι μη ειδικοί...

Η υποθερμία εμφανίζεται όταν ο οργανισμός χάνει θερμότητα πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να παράξει, καταναλώνοντας όλη την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει το σώμα για να κρατηθεί ζεστό. Μια κανονική θερμοκρασία σώματος είναι συνήθως περίπου 36,6  βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Τα συμπτώματα αρχίζουν όταν η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος πέσει κάτω από 35 βαθμούς. Αυτή η απορρύθμιση δυσκολεύει τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, της καρδιάς και άλλων οργάνων, λέει η Δρ Evelyn Huang, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο Northwestern Memorial στο Σικάγο.

«Στην ήπια υποθερμία, έχετε συμπτώματα με τα οποία οι άνθρωποι είμαστε πιο εξοικειωμένοι», είπε. «Αυτά περιλαμβάνουν ρίγος, αίσθημα κούρασης ή αίσθημα σύγχυσης». Μόλις η θερμοκρασία του σώματος ενός ατόμου πέσει στους 31,7 με 27,8 βαθμούς περίπου, έχει αρχίσει η μέτρια υποθερμία.

«Αυτή είναι η στιγμή που παρατηρείτε συμπτώματα όπως η υπνηλία», είπε η Huang. «Ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να αρχίσει να μειώνεται και μπορεί ακόμη και να σταματήσετε να τρέμεις».

Η σοβαρή υποθερμία ξεκινά όταν η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος είναι 27,8 βαθμούς ή χαμηλότερη, σύμφωνα με τ€’ Huang. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μπλε χρώμα δέρματος, διεσταλμένες κόρες, επιβράδυνση του παλμού και της αναπνοής, χαμηλή αρτηριακή πίεση και απώλεια των αισθήσεων.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η καρδιά ενός ατόμου μπορεί να σταματήσει να χτυπά και μπορεί να χρειαστεί ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση). Σε αυτό το σημείο, λέει η Huang, θα πρέπει να μεταφέρετε τον ασθενή σε νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.

Σχετικά Άρθρα