ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την προεκλαμψία και εκλαμψία

17 Ιουνίου 2023, 08:00

images

Η εκλαμψία είναι μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Αυτή την εβδομάδα, μία έκθεση νεκροψίας που κοινοποιήθηκε στη New York Times αποκάλυψε ότι η αθλήτρια του στίβου και Ολυμπιονίκης Tori Bowie πέθανε στα 32 της από επιπλοκές εγκυμοσύνης, ενώ ήταν 8 μηνών έγκυος. Η νεκροψία ανέφερε την εκλαμψία και την αναπνευστική δυσχέρεια ως αιτίες που οδήγησαν στο θάνατό της νωρίτερα την άνοιξη.

Στις 3 Μαΐου, το USA Track & Field επιβεβαίωσε ότι η Bowie πέθανε κατά τη διάρκεια του τοκετού στο σπίτι της στο Ορλάντο της Φλόριντα, αλλά δεν αναφέρθηκε αιτία θανάτου. Κανείς δεν την είχε δει ή ακούσει για αρκετές μέρες. 

Η Δρ Sarah W. Prager, καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, είπε στο Healthline ότι η εκλαμψία, που ακολουθεί τη σοβαρή προεκλαμψία, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε αλλά οι μαύρες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ειδικότερα, η εκλαμψία είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση, κατά την οποία η υψηλή αρτηριακή πίεση οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η προεκλαμψία (που είναι το πρώτο στάδιο πριν την εκλαμψία) μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποίηση. Εάν η κατάσταση εμφανιστεί και δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλαμψία και να καταστεί θανατηφόρα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια προεκλαμψίας περιλαμβάνουν:

- πονοκεφάλους

- οπτικές διαταραχές

- πόνο στο ήπαρ (δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς)

- ξαφνική αύξηση του οιδήματος (έντονο πρήξιμο)

- ναυτία ή έμετος που δεν έχουν εμφανιστεί σε προηγούμενο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο προεκλαμψίας και εκλαμψίας, είναι σημαντικό να προσέχει η έγκυος τα προειδοποιητικά σημάδια και να αναφέρει αμέσως στο μαιευτήρα της τυχόν πιθανά συμπτώματα. «Η αναγνώριση και η θεραπεία της προεκλαμψίας (αν όχι η πρόληψη της) είναι οι καλύτεροι τρόποι μείωσης του κινδύνου εκλαμψίας», είπε η Δρ Sarah W. Prager.


Σχετικά Άρθρα