ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα τσιμπήματα από διάφορα έντομα

21 Οκτωβρίου 2023, 08:00

images

Γνωρίζατε ότι το τσίμπημα κουνουπιού προέρχεται πάντα από θηλυκό κουνούπι; Αυτό συμβαίνει επειδή τα θηλυκά χρειάζονται πρωτεΐνη από το αίμα σας για την ανάπτυξη των αυγών τους, ενώ τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται αποκλειστικά με φυτά. Επιπλέον, τα θηλυκά κουνούπια μπορούν να αισθανθούν το διοξείδιο του άνθρακα και την οσμή του δέρματος και να το χρησιμοποιήσουν για να εντοπίσουν το γεύμα τους, δηλαδή εμάς.

Μόλις εντοπίσουν έναν άνθρωπο, τα κουνούπια τρυπούν το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία. Κατά τη διάρκεια της σίτισης, «ενίουν σάλιο, το οποίο στη συνέχεια προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση», λέει η Δρ Sheila Farhang, δερματολόγος με έδρα το Tucson.

Γιατί προκαλείται στο δέρμα  φλεγμονή; «Το σώμα σας παράγει μια ανοσολογική απόκριση», λέει ο δερματολόγος Δρ. David Bank. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει μια ξένη ουσία (το σάλιο). «Το ανοσοποιητικό σας σύστημα διαδραματίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στο είδος της αντίδρασης που έχετε», εξηγεί ο Dr. Bank.

«Η ένταση της απόκρισης στο σάλιο των κουνουπιών, διαφέρει από άτομο σε άτομο», λέει η Δρ Farhang. «Οι περισσότεροι εμφανίζουν ερυθρότητα, πρήξιμο και φαγούρα γύρω από το σημείο, ενώ άλλοι έχουν σοβαρότερη αντίδραση - επίσης γνωστή ως τσούξιμο- που οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση». Μπορεί επίσης να έχετε πιο επίμονο πρήξιμο ή φαγούρα εάν βρίσκεστε σε μια νέα τοποθεσία (με νέους τύπους ζωυφίων), είναι το ξεκίνημα μίας νέας εποχής ή δεν σας έχουν τσιμπήσει εδώ και καιρό, προσθέτει.

Φυσικά, δεν προέρχονται όλα τα ενοχλητικά τσιμπήματα από κουνούπια. Δύο από τα πιο κοινά παράσιτα τσιμπήματος του καλοκαιριού, είναι οι αράχνες και τα τσιμπούρια. Τα τσιμπήματα αράχνης μπορεί να συμβούν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αν και έχουν ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα. «Τα συμπτώματα από τσίμπημα αράχνης, περιλαμβάνουν τοπικό πόνο, κνησμό, ερυθρότητα, πρήξιμο και ζέστη», λέει η Δρ Farhang.

Τα δηλητηριώδη τσιμπήματα αράχνης μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετα συμπτώματα, όπως μυϊκούς πόνους, κράμπες, εφίδρωση, πονοκέφαλο και έλκη — οπότε χρειάζεται μία επίσκεψη στα επείγοντα.

Ωστόσο, θα πρέπει να μπορείτε να εντοπίσετε τη διαφορά. «Τα τσιμπήματα από αράχνες είναι πολύ σπάνια», προσθέτει ο Δρ Anar Mikailov, δερματολόγος με έδρα το Burlington της Μασαχουσέτης. «Τα τσιμπήματα από αράχνες είναι συνήθως μεμονωμένα, σε αντίθεση με τα κουνούπια που είναι πολλαπλά. Τα τσιμπήματα αράχνης, όπως και τα κουνούπια, μπορεί να προκαλούν φαγούρα, αλλά τα τσιμπήματα των κουνουπιών δεν είναι ποτέ επώδυνα».

Τέλος, τα τσιμπήματα από τσιμπούρια μπορεί να οδηγήσουν σε ήπια συμπτώματα όπως πρήξιμο ή πόνο, αλλά συνήθως δεν προκαλούν φαγούρα. Συχνά, δεν είναι τίποτα ανησυχητικό, αλλά θα πρέπει να παρακολουθούνται για σημεία της νόσου του Lyme, όπως εξάνθημα σε σχήμα bullseye, πυρετός και κόπωση. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε τσιμπήματα μυγών και μυρμηγκιών το καλοκαίρι — αλλά είναι λιγότερο συχνά από τα τσιμπήματα κουνουπιών και επίσης χαρακτηρίζονται από πόνο αντί για φαγούρα.

Σχετικά Άρθρα