ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζουμε για τα "κρεατάκια"

24 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Η φλεγμονή στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι μία πάθηση κατά την οποία ο ιστός πίσω από τη μύτη και πάνω από το λαιμό παθαίνει φλεγμονή. Είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά και οδηγεί σε προβλήματα όπως ροχαλητό, στοματική αναπνοή, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού, μειωμένη ακοή, δυσκολία στην αναπνοή, καταρροή και κακή αναπνοή. Η φλεγμονή εμφανίζεται στους αδενοειδούς ιστού και προκύπτει από μόλυνση, αλλεργίες ή ερεθισμούς από το οξύ του στομάχου ως σύμπτωμα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης (LPR).

Η Δρ Nitty Mathew από το Aster CMI Hospital, αποκάλυψε ότι «η φλεγμονή προκαλείται συνήθως από μόλυνση των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Τα αδενοειδή γίνονται εμφανή στην ηλικία των 2 ετών και το μέγεθός τους μειώνεται μετά από 8 χρόνια. Εάν αυτά παραμείνουν διογκωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα».

Εφόσον οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις συνήθως συρρικνώνονται μέχρι την ενηλικίωση, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη μόλυνση της. Ένα παιδί μπορεί να είναι πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη του προβλήματος εάν:

● Ταΐζεται με μπιμπερό.

● Θηλάζει σε ύπτια θέση.

● Έχει λοίμωξη στη μύτη ή το λαιμό.

● Υποφέρει από αλλεργία.

Σύμφωνα με την ειδικό, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

● Βουλωμένη μύτη.

● Ροχαλητό.

● Υπνική άπνοια.

● Σκασμένα χείλη, ξηροστομία.

● Πόνο στο αυτί και λοιμώξεις.

● Πρησμένους αδένες λαιμού.

Η ίδια, είπε ότι «για τη διάγνωση της αδενοειδίτιδας, ο γιατρός σας θα κάνει έναν έλεγχο της μύτης, των αυτιών, του στόματος και του λαιμού του παιδιού σας. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα χειροτερεύουν, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει [στον ασθενή]  να υποβληθεί σε ακτινογραφία για να δει τον βαθμό διεύρυνσης των αδενοειδών και απόφραξης του ρινικού αεραγωγού».

Μιλώντας για τις παρενέργειες της φλεγμονής στα "κρεατάκια", η Δρ Nitty Mathew επεσήμανε ότι οι επιπλοκές της που δεν αντιμετωπίζονται, περιλαμβάνουν:

● Καταρροή.

● Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού, μειωμένη ακοή.

● Ξηροστομία, Οδοντική τερηδόνα.

● Ομιλία με ρινικό τόνο.

Η ειδικός προσέθεσε ότι «συνήθως στην ηλικία των 8 ετών οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις υποχωρούν, αλλά η τήρηση σωστής υγιεινής μπορεί να αποτρέψει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Τα ήπια συμπτώματα δικαιολογούν μόνο υποστηρικτική θεραπεία, αλλά εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται οποιαδήποτε βακτηριακή λοίμωξη, τότε το παιδί θα πρέπει να λάβει αντιβιοτικά και στη συνέχεια να κρατηθεί με ρινικά σπρέι για να μειωθεί το μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων. 

Σε περίπτωση που τα φάρμακα δεν προσφέρουν την επιδιωκόμενη ανακούφιση των συμπτωμάτων, τότε θα πρέπει να γίνει μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται αδενοειδεκτομή για την αφαίρεση των μεγεθυσμένων αδενοειδών εκβλαστήσεων».

Σχετικά Άρθρα