ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οκτώ συνήθειες που συμβάλλουν στη μακροζωία

12 Αυγούστου 2023, 08:00

images

Σύμφωνα με νέα μελέτη, υπάρχουν οκτώ συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στην επίτευξη της μακροζωίας και είναι λίγο ως πολύ αυτές που φαντάζεστε.

Αυτές οι συνήθειες περιλαμβάνουν:

Αποφυγή/διακοπή του καπνίσματος.

Σωματική δραστηριότητα.

Αποχή από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Σωστό ύπνο.

Μία υγιεινή διατροφή.

Διατήρηση του άγχους σε χαμηλά επίπεδα.

Θετικές κοινωνικές σχέσεις.

Αποφυγή εθισμού στα οπιοειδή.

Τα άτομα που υιοθετούν αυτές τις συνήθειες στη μέση ηλικία, μπορεί να ζήσουν πολύ περισσότερο από εκείνους που δεν τις ακολουθούν, υποστηρίζουν οι συγγραφείς. 

Οι άνδρες που ακολουθούν και τις οκτώ συνήθειες  του υγιεινού τρόπου ζωής μέχρι την ηλικία των 40 ετών, θα μπορούσαν να ζήσουν έως και 24 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν υιοθετούν καμία από αυτές.

Οι γυναίκες, από την άλλη, θα μπορούσαν να ζήσουν 22,6 έτη παραπάνω αν κάνουν τη σωστή επιλογή από νέες.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι καθένας από τους παράγοντες που υιοθετούνται ανεξάρτητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, όταν υιοθετούνται παραπάνω από μία συνήθειες από κοινού, οι πιθανότητες για μακροζωία πολλαπλασιάζονται.

Για να μελετήσουν πώς οι επιλογές του τρόπου ζωής σχετίζονται με τη διάρκεια ζωής, ο Xuan-Mai T. Nguyen και ο συν-συγγραφέας Yanping Li συγκέντρωσαν δεδομένα από ιατρικά αρχεία και ερωτηματολόγια από περισσότερους από 719.147 βετεράνους του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Veterans Affairs Million Veteran μεταξύ 2011 και 2019.

Στη μελέτη, παρακολουθήθηκαν ενήλικες ηλικίας 40 έως 99 ετών και καταγράφηκαν 33.375 θάνατοι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Όταν ανέλυσαν τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αδράνεια, η χρήση οπιοειδών και το κάπνισμα είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση, με αυτούς τους παράγοντες να συνδέονται με 30% έως 45% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η κακή υγιεινή του ύπνου, η ανθυγιεινή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το άγχος δημιούργησαν περίπου 20% αύξηση του κινδύνου. Η έλλειψη θετικών κοινωνικών σχέσεων συνδέθηκε με 5% αύξηση του κινδύνου.

Ωστόσο, για κάθε συνήθεια που προστίθετο στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, οι ερευνητές είδαν μείωση του ποσοστού θνησιμότητας ανά 1.000 ανθρωποέτη, με όσους υιοθέτησαν και τις 8 να βλέπουν μείωση 13% στη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Αυτή η επίδραση όντως έγινε μικρότερη καθώς μεγάλωναν, αλλά ήταν ακόμα στατιστικά σημαντική.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν πώς διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν σε ασθένειες που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο και αναπηρία. Υποδεικνύουν επίσης το πώς οι καλύτερες επιλογές μπορούν να παρατείνουν τα υγιή χρόνια ζωής ενός ατόμου.

«Ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής», σημείωσε ο Nguyen.

Αποκάλυψε δε ότι αυτού του είδους η μελέτη, δεν μπορεί να αποδείξει ότι η υιοθέτηση αυτών των συνηθειών μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, ταυτίζεται με άλλες παρόμοιες μελέτες, κι αυτό έχει την αξία του.


Σχετικά Άρθρα