ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οκτώ συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τη βιολογική ηλικία έως και 6 χρόνια

09 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Μελέτη που θα παρουσιαστεί στο Scientific Sessions 2023 της American Heart Association, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 13 Νοεμβρίου στη Φιλαδέλφια, αναφέρει ότι η καλή καρδιαγγειακή υγεία, όπως ορίζεται από τη συμμόρφωση στη λίστα ελέγχου του Life's Essential 8, μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση κατά 6 έτη.

Θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, αλλά αυτά τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές.

Η λίστα ελέγχου περιλαμβάνει:

1. Καλό ύπνο.

2. Αποχή από το κάπνισμα.

3. Τακτική σωματική δραστηριότητα.

4. Τήρηση υγιεινού πλάνου διατροφής.

5. Διατήρηση υγιούς βάρους.

6. Διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

7. Έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

8. Διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά όρια.

Για να εξετάσει την καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων, η ομάδα των ερευνητών μελέτησε το κατά πόσο οι άνθρωποι ακολούθησαν τη λίστα ελέγχου Life’s Essential 8. Μετά την αξιολόγηση, τα άτομα ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες καλής, μέτριας ή κακής καρδιαγγειακής υγείας.

Η ομάδα διερεύνησε επίσης τη διαδικασία βιολογικής γήρανσης, υπολογίζοντας τη φαινοτυπική ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη. Η φαινοτυπική ηλικία βασίζεται στη χρονολογική ηλικία συν τα αποτελέσματα 9 αιματολογικών εξετάσεων που επιλέχθηκαν ως δείκτες μεταβολισμού, φλεγμονής και λειτουργίας των οργάνων.

Για να προσδιοριστεί η φαινοτυπική αύξηση της ηλικίας κάθε ατόμου, υπολογίστηκε η διαφορά μεταξύ της χρονολογικής και της φαινοτυπικής ηλικίας του για να διαπιστωθεί εάν γερνούσε πιο γρήγορα ή πιο αργά σε σχέση με τη χρονολογική του ηλικία.

Για τους 6.500 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με καλή καρδιαγγειακή υγεία ήταν φυσιολογικά νεότερα από την ηλικία τους. Κατά μέσο όρο, η χρονολογική τους ηλικία ήταν 41, ωστόσο η βιολογική τους ηλικία ήταν τα 36 έτη.

Από την άλλη πλευρά, όσοι είχαν κακή καρδιαγγειακή υγεία φάνηκε να γερνούν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Αυτά τα άτομα είχαν μέση ηλικία 53 ετών, ωστόσο η μέση βιολογική τους ηλικία ήταν 57. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που συνιστώνται από την American Heart Association, μπορούν να επιδράσουν στη διαδικασία της γήρανσης, επηρεάζοντας το επιγενετικό μας ρολόι με θετικό τρόπο.

Τέλος, ακολουθώντας τη λίστα ελέγχου και συνεργαζόμενοι με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να ζήσετε περισσότερο και πιο υγιεινά.

Σχετικά Άρθρα