ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οκτώ θύματα παιδιά του στρεπτόκοκκου στη Βρετανία- Τι είναι η οστρακιά

06 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Το  θάνατο ενός ακόμη παιδιού από στρεπτόκοκκο επιβεβαίωσαν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές χθες. Ο μαθητής έχασε τη ζωή του  από  σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α, μια νόσο που σπανίως επιφέρει το θάνατο, αλλά πλήττει το τελευταίο διάστημα τα παιδιά στη Βρετανία.

Η είδηση έρχεται εν μέσω ελλείψεων στα φαρμακεία του αντιβιοτικού αμοξικιλλίνης για την καταπολέμηση της βακτηριακής αυτής λοίμωξης, όπως αναφέρεται στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Μάλιστα χθες νωρίτερα είχε καταλήξει ένα ακόμα παιδί. Ο μαθητής φοιτούσε στο δημοτικό σχολείο Morelands στο  Waterlooville της Νότιας Αγγλίας.

Το περασμένο Σάββατο, τα ποσοστά της οστρακιάς ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερα από το συνηθισμένο, με 851 περιπτώσεις να αναφέρονται από τις 14 έως τις 20 Νοεμβρίου, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 186 περιπτώσεων που είχαν καταγράφει τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι οι γονείς που σκέφτονται να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, εκεί όπου τουλάχιστον εντοπίζονται τα κρούσματα με τους γιατρούς να τους προτρέπουν να επικοινωνούν μαζί τους, εάν τα συμπτώματα των παιδιών τους επιδεινωθούν.

Τι είναι η οστρακιά

Η οστρακιά οφείλεται στο μικρόβιο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος.  Αλλά δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά οστρακιά. Επιπλέον, ούτε όλοι οι στρεπτόκοκκοι προκαλούν οστρακιά.

Το άρρωστο παιδί μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Το εξάνθημα εμφανίζεται δύο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα. Η γλώσσα στα παιδιά με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, στη συνέχεια γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνεια της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας για αυτό λέγεται μοροειδής γλώσσα. Οι αμυγδαλές παιδιού με οστρακιά είναι κόκκινες και καλυμμένες με πύο. Επίσης οι αδένες στο λαιμό μπορεί να είναι διογκωμένοι.

Το άρρωστο παιδί με οστρακιά  μεταδίδει το μικρόβιο με τις εκκρίσεις της μύτης ή του λαιμού. Επίσης ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου με μολυσματικό κηρίον (μόλυνση του δέρματος από στρεπτόκοκκο) ή αν μοιραστεί μαζί με το άρρωστο παιδί την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα.

Ο πυρετός υποχωρεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε 3-4 μέρες ενώ το εξάνθημα της οστρακιά εξαφανίζεται σε 5-6 μέρες. Την υποχώρηση του εξανθήματος της οστρακιάς ακολουθεί το ξεφλούδισμα δέρματος, το οποίο διαρκεί 5-10 μέρες.

Οι κυριότερες επιπλοκές της οστρακιάς είναι:

- Ρευματικός πυρετός (προσβάλλει τις αρθρώσεις, καρδιά).

- Απόστημα γύρω από τις αμυγδαλές.

Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας επισημαίνουν ότι η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, σε συνδυασμό με τις αναπνευστικές λοιμώξεις (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV) που βρίσκονται σε έξαρση φέτος το χειμώνα.


Σχετικά Άρθρα