ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι συχνές ουρολοιμώξεις στις γυναίκες αντιμετωπίζονται

08 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

H ουρολοίμωξη είναι πιο συχνή σε γυναίκες, λόγω της ανατομίας τους που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. «Το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) προκαλεί τη συντριπτική πλειονότητα των ουρολοιμώξεων. Ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης διαφέρουν. Στις νεαρές γυναίκες, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού εμφανίζονται με συχνουρία, καύσο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στα έξω γεννητικά όργανα κατά την ούρηση, ενώ δεν είναι σπάνια και η παρουσία αίματος, ιδιαίτερα στο τέλος της ούρησης".

Αυτό επισημαίνει ο κ. Στυλιανός Κοντός, MD, PhD, FEBU, χειρουργός ουρολόγος, μέλος Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο γιατρός μπορεί να δώσει οδηγίες για να μειωθούν τα επεισόδια ουρολοιμώξεων, όπως:

-Λήψη άφθονων υγρών, σταδιακά όλη την ημέρα.

-Χαμηλή δόση αντιβιοτικού κάθε μέρα για διάστημα 6 μηνών ή περισσότερο.

-Μια δόση αντιβιοτικού πριν ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.

-Ακόμα και συνδυασμός των παραπάνω εφαρμογών, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να μη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Εδώ έρχεται να προστεθεί η θεραπεία με ενδοκυστικές εγχύσεις υαλουρονικού οξέος για την ενίσχυση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Είναι δομικό συστατικό της βασικής ή θεμέλιας ουσίας του εσωτερικού τοιχώματος της ουροδόχου κύστης και αποτελεί τη “δοκό στήριξης” του», εξηγεί ο ιατρός.

Οι πρωτεογλυκάνες ενεργούν ως διαβιβαστές (communicators) μεταξύ των κυττάρων και του περιβάλλοντος, μεταφέροντας πληροφορίες και αποκαθιστώντας τις λειτουργίες του εσωτερικού τοιχώματος της ουροδόχου κύστης που με την πάροδο του χρόνου εξασθενούν.

Σκοπός είναι να προστατευθεί το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και να αποτραπεί η προσκόλληση βακτηρίων σε αυτό, ενισχύοντας την άμυνα της κύστης έναντι των ουροπαθογόνων. Η αποφυγή ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα της ενδοκυστικής έγχυσης υαλουρονικού οξέος έναντι της μακράς χορήγησης αντιβιώσεων.

«Είναι η μόνη ουσία που έχει πάρει έγκριση από την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία και αυτό με τον υψηλότερο βαθμό σύστασης για ενδοκυστική θεραπεία της διάμεσης κυστίτιδας.

Το υαλουρονικό οξύ μειώνει τη φλεγμονή, χαλαρώνει τους μυς, μειώνει τον πόνο, διαλύει το κολλαγόνο και αποκοκκιώνει τα μαστοκύτταρα. Το πρωτόκολλο θεραπείας περιλαμβάνει αρχικά 6 με 8 εβδομαδιαίες εγχύσεις. Τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν το 80%», καταλήγει ο κ. Κοντός.



Σχετικά Άρθρα