ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πολλές ώρες στο γραφείο, μας ανεβάζουν την πίεση

02 Ιανουαρίου 2020, 08:05

images

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ξαβιέ Τρουντέλ του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, έκαναν δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Hypertension» στην οποία υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο βρισκόμαστε στο γραφείο μας, τόσο ανεβαίνει η αρτηριακή μας πίεση. 

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό μελέτησαν σε βάθος πενταετίας 3.547 υπαλλήλους, οι οποίοι κλήθηκαν να φοράνε μια συσκευή αυτόματης μέτρησης της πίεσης που τους μέτραγε 20 φορές την ημέρα την πίεση. Σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους βρέθηκε να έχει μόνιμη υπέρταση αλλά όσοι εργάζονταν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 70% μεγαλύτερη πιθανότητα «κρυφής» υπέρτασης. Και με τον όρο "κρυφή" εννοούν οι επιστήμονες την υπέρταση την οποία δεν την γνωρίζουμε και δεν παίρνουμε φάρμακα για τον έλεγχό της.

Η υπέρταση -τόσο η διαρκής όσο και αυτή που εμφανιζόταν στο γραφείο- συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο για τους ανθρώπους αυτούς. Και κάπως έτσι αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η πολλή δουλειά μπορεί να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο την καρδιά. 

Η λύση δεν είναι βέβαια να παραιτηθούμε. Αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να ελέγχει κανείς πιο συχνά την πίεση του υπό διαφορετικές συνθήκες. Δηλαδή αν μετράμε μία φορά την πίεσή μας εν ηρεμία στο σπίτι, ίσως δεν έχουμε την ακριβή εικόνα. Θα είχε νόημα να την μετρήσουμε μία "δύσκολη" μέρα στο γραφείο κι ανάλογα τι θα φανεί, να ζητήσουμε την συμβουλή γιατρού.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα