ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι περιβαλλοντικοί ρύποι ίσως ευθύνονται για το διαβήτη τύπου 1

31 Μαΐου 2022, 16:00

images

Οι περιβαλλοντικοί ρύποι είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1 καθώς ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις τέτοιων ρύπων, είναι δυνατό να οδηγήσουν τον οργανισμό να παράγει λιγότερη ινσουλίνη, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όσλο (UiO).

Περίπου 400 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 κάθε χρόνο στη Νορβηγία. Μάλιστα, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων μεταξύ παιδιών και εφήβων έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970. 

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από καταστροφή των βήτα-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Το αμυντικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού κάνει το λάθος να ''πιστεύει'' ότι αυτά τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη είναι επιβλαβή, ξένα κύτταρα που πρέπει να εξουδετερωθούν.

Θα μπορούσε να είναι κληρονομικό; Θα μπορούσε να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή, το μολυσμένο πόσιμο νερό ή να οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη; 

Το τι πυροδοτεί την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1 παραμένει ασαφές για τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές βρήκαν περισσότερους περιβαλλοντικούς ρύπους στο αίμα των παιδιών με διαβήτη τύπου 1. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tromsø και πολλές ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ, επιστήμονες στο UiO μελέτησαν τους περιβαλλοντικούς ρύπους σε δείγματα αίματος από παιδιά και εφήβους στην Αμερική που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1. Αυτά συγκρίθηκαν με δείγματα αίματος από ομάδα ελέγχου που δεν έπασχε από διαβήτη τύπου 1.

''Βρήκαμε ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό όσων είχαν διαβήτη τύπου 1 είχαν τέτοιους ρύπους στο αίμα τους. Κατά μέσο όρο, είχαν επίσης υψηλότερη συγκέντρωση πολλών τύπων περιβαλλοντικών ρύπων'', λέει η Sophie E. Bresson, φοιτήτρια διδακτορικού στο τμήμα Μοριακής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Βασικών Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Για να εξετάσουν αυτά τα ευρήματα σε βάθος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βήτα-κύτταρα από αρουραίους, χορηγώντας σε αυτά τοξικές ουσίες για να παρατηρήσουν τι θα συμβεί μετά.

"Ανακαλύψαμε ότι τα βήτα-κύτταρα στη συνέχεια παρήγαγαν πολύ λιγότερη ινσουλίνη, ακόμη και μετά από δύο μόνο ημέρες και με πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις περιβαλλοντικών ρύπων. Όταν τα βήτα-κύτταρα εκτέθηκαν στους ρύπους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πέθαναν. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι περιβαλλοντικοί ρύποι παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 1'", καταλήγει η Bresson.




Σχετικά Άρθρα