ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι οθόνες προκαλούν μυωπία στα παιδιά- Το απέδειξε η πανδημία

31 Μαΐου 2021, 16:00

images

Διαχρονική μελέτη που διεξήχθη από Αμερικανούς και Κινέζους ερευνητές εξέτασε περισσότερα από 120.000 παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών κατά την πενταετία 2015-2020. Όπως διαπίστωσαν, ήταν μια μεγάλη αύξηση της μυωπίας, ειδικότερα σε παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών, κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2020, όταν ξεκίνησαν δηλαδή παγκοσμίως τα lockdown. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το δυνατό φυσικό φως της ημέρας επηρεάζει την ανάπτυξη των ματιών των παιδιών, επηρεάζοντας ουσιαστικά το πόσο καθαρά μπορούν να δουν. Οπότε, χωρίς αρκετή έκθεση στο εξωτερικό φως, τα μάτια τους δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το καλύτερο «φάρμακο» μπορεί να είναι ο περισσότερο χρόνος παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, μακριά από τις οθόνες των κινητών, των τάμπλετ και των υπολογιστών.

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της μυωπίας στα παιδιά, όμως άλλο τόσο επηρεάζουν και οι καθημερινές τους συνήθειες. Ξοδεύοντας αρκετό χρόνο πίσω από μια οθόνη -διαβάζοντας, δουλεύοντας, παρακολουθώντας τηλεόραση- μπορεί να ευνοήσουμε την εμφάνιση της μυωπίας. 

Ένας τρόπος για να την αποτρέψουμε στα παιδιά είναι να τα ενθαρρύνουμε να περάσουν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Φυσικά, λόγω της πανδημίας, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να συμβεί για τα μικρά παιδιά με αποτέλεσμα να μειωθεί η σωματική τους δραστηριότητα και να αυξηθεί ο χρόνος στο σπίτι μπροστά σε μια οθόνη.

Σχετικά Άρθρα