ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι νέες παραλλαγές της Όμικρον προ των πυλών

26 Οκτωβρίου 2022, 07:00

images

Δεκαπέντε νέα κρούσματα – 10 της BQ.1 και 5 της ΒQ.1.1 – των νέων υποπαραλλαγών του στελέχους Όμικρον 5 του κορωνοϊού, καταγράφονται στη νέα επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την εβδομάδα που πέρασε στην Ελλάδα και ο χειμώνας προβλέπεται και πάλι από μίζερος ως δύσκολος...

Η εμφάνιση των νέων υποπαραλλαγών, θεωρείτο αναμενόμενη από τους ειδικούς, γεγονός που είχε επισημάνει προσφάτως – μιλώντας σε επιστημονική ημερίδα στις 15 Οκτωβρίου – ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ελληνικού υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ήδη, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 300 υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον παγκοσμίως, πολλές εκ των οποίων είναι ικανές να διαφύγουν της ανοσίας ή μπορούν και προσδένονται πιο αποτελεσματικά στους υποδοχείς ACE2 από την ΒΑ.5. Μεταξύ αυτών, είναι οι υποπαραλλαγές BQ.1.1, BQ.1, BQ.1.3, BA.2.3.20, BA.4.6, XBB, BA.2.75.2 και BF.7.

Τα πιο σημαντικά νέα στελέχη, έχουν δείξει κάποιου βαθμού πλεονέκτημα έναντι του BA.5 και άλλων, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα έχουν εξελιχθεί σε πιο μεταδοτικά και διαφεύγουν της ανοσίας σε διάφορους βαθμούς. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιο από αυτά είναι πιο λοιμογόνο από τα προηγούμενα στελέχη.

Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου ότι ότι τα στελέχη αυτά δείχνουν να έχουν αυτό που ονομάζεται «συγκλίνουσα εξέλιξη», δηλαδή μοιράζονται παρόμοιες μεταλλάξεις ως αποτέλεσμα της αντιμετώπισης του ίδιου τείχους ανοσίας. 

Δεν είναι ακόμη δυνατόν να προσδιοριστεί ποια από νέες υποπαραλλαγές είναι συγκριτικά η πιο μεταδοτική ή αυτή που διαφεύγει περισσότερο της ανοσίας, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την επίπτωσή τους στη νοσηρότητα. Αλλά με βάσει όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτές που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή αυτή τη στιγμή είναι οι BQ.1 και XBB.

Το ερώτημα αν τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων υποπαραλλαγών, είναι δύσκολο να απαντηθεί. Οι ειδικοί θεωρούν πως είναι πιθανόν να είναι αποτελεσματικά, δεδομένου ότι οι νέες υποπαραλλαγές πηγάζουν από τα στελέχη BA.4 και BA.5. που καλύπτουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια. 

Σχετικά Άρθρα