ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι μεταλλάξεις δημιουργούν "πονοκέφαλο" στην επιστημονική κοινότητα

16 Απριλίου 2022, 09:00

images

Δύο νέα υπο-στελέχη της μετάλλαξης Omicron και ένα ανασυνδυασμένο στέλεχός της απασχολούν έντονα τον ΠΟΥ και ανεξάρτητους ερευνητές, καθώς η πανδημία σε πολλές χώρες παρουσιάζει σημάδια ύφεσης ενώ σε άλλες επιδεινώνεται και πάλι.

Κρούσματα των νέων υπο-στελεχών BA.4 και BA.5 έχουν ήδη εντοπιστεί σε «μερικές χώρες» σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ενδεικτικά το Γραφείο Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι το υπο-στέλεχος ΒΑ.4 έχει καταγραφεί στη Νότια Αφρική, τη Δανία, τη Μποτσουάνα, τη Σκωτία και την Αγγλία σε ένα εύρος χρόνου από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου.

Όλα τα κρούσματα του άλλου υπο-στελέχους ΒΑ.5 αφορούσαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα τη Νότια Αφρική, αλλά τη Δευτέρα 11 Απριλίου το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνα ανακοίνωσε ότι εντόπισε τέσσερα κρούσματα ΒΑ.4 και ΒΑ.5, όλα σε άτομα 30-50 ετών που ήταν πλήρως εμβολιασμένα και είχαν ήπια συμπτωματολογία. Και τα δύο αυτά υπο-στελέχη της Όμικρον έχουν ενσωματωμένες πρόσθετες μεταλλάξεις, γεγονός που έχει υποχρεώσει τον ΠΟΥ να τις έχει θέσει υπό παρακολούθηση για να δει ποια πιθανά «χαρακτηριστικά ανοσολογικής διαφυγής» υπάρχουν.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συχνά, αλλά ορισμένες μόνο μεταλλάξεις επηρεάζουν την ικανότητά τους να εξαπλωθούν ή να αποφύγουν την προηγούμενη ανοσία από τον εμβολιασμό ή τη λοίμωξη... Για παράδειγμα, το στέλεχος ΒΑ.2 της  Όμικρον που σήμερα είναι κυρίαρχο σε όλο τον κόσμο, είναι πιο μεταδοτικό από άλλα υπο-στελέχη, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία, δείχνουν ότι δεν είναι ικανό να προκαλέσει σοβαρή νόσο.

«Ο κορωνοϊός στο πέρασμα του χρόνου έχει γίνει πιο μεταδοτικός και παραμένει ιδιαιτέρως θανατηφόρος για τους ευπαθείς και τους ανεμβολίαστους και όσους δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη φροντίδα υγείας και αντιικά φάρμακα», εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους.

Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ έχει μπει και ένα ακόμη στέλεχος του κορωνοϊού, το ΧΕ, που είναι «ανασυνδυασμός» των παραλλαγών BA.1 και BA.2 της Omicron, δηλαδή τα δύο στελέχη έχουν συγχωνευθεί. Ανιχνεύθηκε πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Ιανουάριο και πιστεύεται ότι είναι 10% πιο μεταδοτικό από το ΒΑ.2.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί πάνω από 1.000 κρούσματα ΧΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπάρχουν και αναφορές στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και το Ισραήλ. Ο Μάικλ Ράιαν, διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ προειδοποιεί ότι καθώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται «δεν έχουμε την πολυτέλεια να τον αφήσουμε από τα μάτια μας. Θα είναι πολύ κοντόφθαλμο εκ μέρους μας να υποθέσουμε ότι λόγω των μειωμένων κρουσμάτων COVID-19 ο κίνδυνος είναι μικρότερος. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι αριθμός των θανάτων βαίνει μειούμενος αλλά ο ιός μας έχει αιφνιδιάσει στο παρελθόν. Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε ιχνηλάτηση του όσο καλύτερα μπορούμε, καθώς οι πολίτες επιστρέφουν στην κανονικότητά τους».

Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας – η οποία αξιολογεί την παγκόσμια κατάσταση της COVID-19 – αποφάσισε ομόφωνα ότι η πανδημία παραμένει μια έκτακτη κατάσταση για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο.

Από τις 11 Νοεμβρίου του 2021 που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα και χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως «στέλεχος ανησυχίας» το Όμικρον εξελίσσεται διαρκώς εμφανίζοντας πολλαπλές διαφορετικές υποπαραλλαγές.

Το ΒΑ.2 είναι πιο μολυσματικό από το ΒΑ.1 και έχει ήδη κυριαρχήσει παγκοσμίως από τις 22 Μαρτίου του 2022 σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ.


Σχετικά Άρθρα