ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν στατίνες

07 Δεκεμβρίου 2022, 07:00

images

Μια νέα έκθεση αναφέρει ότι οι γιατροί συχνά δίνουν λανθασμένα στους άνδρες και τις γυναίκες διαφορετικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των καρδιακών παθήσεων. Στις γυναίκες δίνεται συνήθως η συμβουλή να κάνουν τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, δηλαδή να χάσουν βάρος, να τρώνε πιο υγιεινά, να ασκούνται τακτικά, ενώ στους άνδρες είναι πιο πιθανό να συνταγογραφηθούν φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας Ασίας, δείχνουν ότι το φύλο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο συμβουλεύονται οι ασθενείς όσον αφορά την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, παρά το γεγονός ότι η καθοδήγηση είναι η ίδια για όλα τα φύλα.

Επιπλέον, οι καρδιακές παθήσεις είναι σήμερα η κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2020, για παράδειγμα, περίπου 697.000 Αμερικανοί πέθαναν από καρδιακές παθήσεις. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι 1 στους 5 θανάτους οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η Δρ Mary McGowan, Επικεφαλής Ιατρικός Διευθυντής του  Family Heart Foundation, υποστηρίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα όσον αφορά το πλήρες φάσμα των μέτρων μείωσης του κινδύνου.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας 8.512 ανδρών και γυναικών ηλικίας 40 έως 79 ετών.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό καρδιακών παθήσεων, ωστόσο, 2.924 είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο πιθανό ήταν να συνταγογραφηθεί σε άνδρες και γυναίκες θεραπεία με στατίνες και να τους δοθεί η συμβουλή να χάσουν βάρος, να τρώνε πιο υγιεινά και να ασκούνται περισσότερο.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι άνδρες είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να τους συνταγογραφηθούν στατίνες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι γυναίκες είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος, 38% περισσότερες πιθανότητες να τους συμβουλεύσουν να ασκούνται τακτικά και 11% περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν την πρόσληψη λίπους ή θερμίδων.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας για να διασφαλιστεί ότι, τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες λαμβάνουν τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της υγείας της καρδιάς», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Prima Wulandari, κλινική ερευνήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.


Σχετικά Άρθρα