ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι εξάψεις προαναγγέλλουν σε κάποιες γυναίκες εμφάνιση καρδιαγγειακών και Αλτσχάιμερ

01 Οκτωβρίου 2023, 08:00

images

Οι εξάψεις αποτελούν ένα από τα κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μη δημοσιευμένες μελέτες που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στη Φιλαδέλφεια, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι έντονες όσο και παρατεταμένες χρονικά εξάψεις, σχετίζονται με αύξηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία είναι δείκτης μελλοντικής καρδιακής νόσου, και με έναν βιοδείκτη αίματος που μπορεί να προβλέψει μια μεταγενέστερη διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ.

«Είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη δείχνει ότι οι εξάψεις συνδέονται με βιοδείκτες αίματος της νόσου του Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της Ειδικής Κλινικής Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα και ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης .

«Αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο που μας δείχνει ότι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, μπορεί να μην είναι τόσο άκακες όσο πιστεύαμε στο παρελθόν», είπε η Faubion, η οποία δεν συμμετείχε στις μελέτες.

Σχεδόν 250 γυναίκες μεταξύ 45 και 67 ετών που παρουσίαζαν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, φορούσαν μια συσκευή για να μετρηθεί αντικειμενικά η ποιότητα του ύπνου τους για 3 νύχτες. Στις γυναίκες τοποθετήθηκαν επίσης συσκευές  για να καταγράφονται οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωσή τους σε μια από αυτές τις νύχτες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες στη μελέτη και τους εξέτασαν για έναν συγκεκριμένο βιοδείκτη πρωτεΐνης της νόσου του Αλτσχάιμερ που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές 42/40. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις συσχετίστηκαν με το βήτα-αμυλοειδές 42/40, "υποδεικνύοντας ότι οι εξάψεις που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να είναι δείκτης για τις γυναίκες που κινδυνεύουν από  Αλτσχάιμερ", δήλωσε η Rebecca Thurston, καθηγήτρια ψυχιατρικής, επιδημιολογίας και ψυχολογίας που διευθύνει το Εργαστήριο Γυναικείας Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο από την ομάδα της Thurston, εξέτασε φλεγμονώδεις δείκτες για καρδιακές παθήσεις. Προηγούμενη έρευνα από την ίδια, βρήκε ότι οι γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν συχνές ή επίμονες εξάψεις κατά την πρώιμη εμμηνόπαυση είχαν 50% έως 80% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεδομένου ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες στον κόσμο, οι γιατροί θα πρέπει να αρχίσουν να ρωτούν τους ασθενείς για τις εμπειρίες τους με τις εξάψεις ως παράγοντα κινδύνου για μελλοντική ασθένεια, είπε η Faubion. «Οι γυναίκες που μπορεί να έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αξιολογήσουν τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο γενικά».

«Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνετε, οι συστάσεις θα είναι ίδιες με αυτές για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου: καλύτερος ύπνος, σωστή διατροφή, τακτικό πρόγραμμα άσκησης, μείωση του στρες, κοινωνικοποίηση και δραστηριότητα που διεγείρει τον εγκέφαλό σας».

Σχετικά Άρθρα